Zdravlje

Rezultati nove studije naterali istraživače da piju česmovaču: Koliko plastike popijemo u litri flaširane vode

Komentari

Autor: Euronews

16/01/2024

-

07:10

Rezultati nove studije naterali istraživače da piju česmovaču: Koliko plastike popijemo u litri flaširane vode
Rezultati nove studije naterali istraživače da piju česmovaču: Koliko plastike popijemo u litri flaširane vode - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U jednom litru flaširane vode u proseku se nalazi gotovo 250.000 nanočestica plastike, pokazalo je novo istraživanje.  

Američki istraživači univerziteta Kolumbija i Ratgers odavno sumnjaju da u običnoj flaširanoj vodi za piće postoje velike količine plastike, a sada su to i potvrdili uz pomoć specijalnih mikroskopa, a otkriće objavili u "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Oni su analizirali pet uzoraka tri široko zastupljena brenda flaširane vode i otkrili da prosečan broj čestica nanoplastike u njima varira od 110.000 do 400.000 po litru.

Šta je nanoplastika?

Nanoplastika predstavlja čestice plastike manje od jednog mikrona u prečniku. Poređenja radi, ljudska dlaka je u preseku široka oko 83 mikrona.

Ranije studije su analizirale nešto veće čestice plastike, čija veličina varira od pet milimetara do jednog mikrona, ali je u flaširanoj vodi sada otkriveno između deset i sto puta više nanoplastike, nego mikroplastike.

profimedia

 

Najveći deo po svemu sudeći potiče od same flaše i membranskog filtera reverzne osmoze koji se koristi za prečišćavanje vode od zagađivača, objašnjava glavna autorka studije Naisin Ćijen, stručnjakinja za fizičku hemiju Univerziteta Kolumbija. 

Ona nije želela da otkrije koji brendovi flaširane vode su analizirani, jer planiraju da obave dodatna istraživanja na više uzoraka, piše Euronews.

Da li su čestice nanoplastike štetne po zdravlje?

Istraživači još ne znaju odgovor na pitanje da li su tako male čestice plastike štetne po ljudsko zdravlje.

"To se još ispituje. Mi ne znamo da li je i koliko opasno. Znamo da one dospevaju u tkivo sisara, uključujući i ljude, a aktuelno istraživanje bavi se time šta rade unutar ćelija", objašnjava jedna od autorki studije Fibi Stejplton, toksikolog Ratgers univerziteta.

Povodom novog istraživanja oglasilo se i Međunarodno udruženje proizvođača flaširane vode. 

"Trenutno ne postoji dovoljno standardizovanih [mernih] metoda i nema naučnog konsenzusa o potencijalno štetnom uticaju nano i mikroplastičnih čestica na zdravlje. Dakle, medijski izveštaji o ovim česticama u vodi za piće samo nepotrebno plaše potrošače", tvrde oni.

Godišnje se proizvede više od 430 miliona tona plastike, a mikroplastika nalazi se u svim svetskim okeanima, hrani i vodi za piće.

Autori nove studije smanjuju upotrebu flaširane vode

Sva četiri autora pomenute studije izjavila su da planiraju da zbog ovog otkrića smanje upotrebu flaširane vode.

Vej Min, fizički hemičar Univerziteta u Kolumbiji, kaže da je smanjio za polovinu upotrebu "kupovne" vode, a Stejplton kaže da je počela češće da pije filterisanu vodu kod kuće.

Međutim, hemičar Beizan Jan sa Univerziteta Kolumbija koji je i sam počeo češće da pije običnu česmovaču, ističe da i sami filteri mogu u vodu da ubace čestice plastike.

"Jednostavno, nema pravog rešenja", kaže Stejplton.

Komentari (0)

Magazin