Zdravlje

Kreće vakcinacija trećom dozom kineske vakcine u Emiratima i Bahreinu. Ko je sve prima?

Komentari

Autor: T.T.

21/05/2021

-

10:38

Kreće vakcinacija trećom dozom kineske vakcine u Emiratima i Bahreinu. Ko je sve prima?
Kreće vakcinacija trećom dozom kineske vakcine u Emiratima i Bahreinu. Ko je sve prima? - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein nude pojačanu imunizaciju kineskom vakcinom Sinofarm stanovnicima i građanima koji su prethodno već primili dve doze, saopštile su medicinske vlasti obe zemlje.

"Treća, podržavajuća doza Sinofarma sada je dostupna ljudima koji su prethodno primili dve doze i kod kojih je prošlo više od šest meseci od druge doze", objavila je u utorak uveče Nacionalna uprava za vanredne situacije za krizu i katastrofe u UAE.

Nacionalna radna grupa za borbu protiv koronavirusa u Bahreinu najavila je početak prijavljivanja za treću dozu vakcine za najugroženije grupe u ovoj zemlji - za one kod kojih je prošlo najmanje 6 meseci od primanja druge doze, za stanovnike starije od 50 godina, ali i one koji pate od gojaznosti, slabog imuniteta ili drugih osnovnih zdravstvenih stanja.

Koliko je Sinofarmova vakcina efikasna?

Najave o trećoj dozi dolaze usred pitanja o efikasnosti Sinofarma izazvanih izveštajima o ponovnim infekcijama među ljudima koji su već primili obe doze. 

Svetska zdravstvena organizacija je početkom maja odobrila Sinofarm za hitnu upotrebu, čineći ga prvom nezapadnom vakcinom koja je dobila "zeleno svetlo" te organizacije. 

Tanjug/AP

 

Zanimljivo je da se kampanja vakcinacije u UAE uglavnom oslanjala na vakcinu Sinofarm, koja je još od kraja 2020. godine bila dostupna svim građanima. Tek u narednim mesecima ponuđene su i ostale vakcine. 

Kina je ranije objavila da je vakcina 79,34 odsto efikasna na osnovu "privremenih podataka iz ispitivanja" bez objavljivanja rezultata iz faze tri, što je u suprotnosti sa podacima iz UAE.

Biće nam potrebna treća doza i ostalih vakcina?

Unsplash

 

U Emiratima je davanje treće doze započeto još u martu kada su vakcinu dali "malom broju ljudi" koji nije uspeo da razvije antitela posle druge doze, javili su lokalni mediji. 

S druge strane, u Velikoj Britaniji pokrenuto je prvo kliničko ispitivanje, o imunološkom odgovoru na treću dozu vakcine protiv kovida 19. 

U oktviru studije britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) učestvovaće 2.886 volontera, koji su prethodno primili obe doze vakcina Fajzer ili AstraZeneka, a cilj je da se otkrije da li bi još jedna doza mogla efikasnije da nas zaštiti od novih sojeva. 

Ispitivaće se sedam različitih vakcina: AstraZeneka, Fajzer, Moredna, Novavaks, ali i Džonson&Džonson, Valven i KjurVak, koje još uvek nisu odobrene od strane britanskog regulatora. Takođe, postojaće i kontrolna grupa, koja će primiti lažne vakcine.

Vlada finansira ispitivanje sa 19,3 miliona funti, a ono će početi u junu i prvi rezultati se očekuju u septembru.

"Nadamo se da će na ovaj način da se pojača nivo antitela, te da će svi koji su primili tri doze biti u potpunosti zaštićeni od novih sojeva korone" rekao je prof. Sol Faust, direktor Kliničkog istraživačkog centra (NIHR) i rukovodilac istraživanja.

 

Komentari (0)

Magazin