Zdravlje

Nova studija o Sinofarmu: Otkriveno u kom trenutku antitela opadnu za 70 odsto, ali i šta se dešava posle treće doze

Komentari

Autor: Medrxiv

17/09/2021

-

16:12

Nova studija o Sinofarmu: Otkriveno u kom trenutku antitela opadnu za 70 odsto, ali i šta se dešava posle treće doze
Nova studija o Sinofarmu: Otkriveno u kom trenutku antitela opadnu za 70 odsto, ali i šta se dešava posle treće doze - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic; Andy Wong; Mark Schiefelbein; Juan Karita; Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Treća doza Sinofarmove vakcine protiv kovida 19 dovodi do povećanja nivoa antitela, koji opada mesecima nakon druge doze, pokazala je kineska studija malog obima Univerziteta u Guangdžouu. Takođe je dokazano da je treća doza podstakla ćelijski odgovor na koronavirus.

Studija objavljena na portalu medrxiv.org, koja tek treba da bude podvrgnuta stručnoj recenziji, dolazi u trenutku kada Kina počinje da daje treću dozu vakcine protiv kovida visokorizičnim pripadnicima populacije, dok su istovremeno zastupljene zabrinutosti da bi opadajući nivo antitela vremenom mogao da znači i slabiju zaštitu od virusa.

Vakcina kompanije Sinofarm je među vodećim kineskim vakcinama, a takođe se masovno koristi u Srbiji, ali i zemljama kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Peru i Kambodža.

Prema analizi uzoraka uzetih od vakcinisanih zdravstvenih radnika otprilike pet meseci nakon druge doze Sinofarma, prosečna koncentracija neutralizujućih antitela protiv virusa pala je za 70 odsto u odnosu na nivo koji je viđen četiri nedelje nakon primanja druge doze.

Međutim, nedelju dana nakon treće doze, koncentracija antitela porasla je za 7,2 puta u poređenju sa nivoom koji je viđen pet meseci nakon druge doze, rekli su medijima istraživači iz bolnice pri Univerzitetu Sun Iat-sen (Guangdžou).

Studija o vakcini BBIBP-CorV nije imala za cilj da istraži kako bi promene koncentracije antitela mogle da utiču na efikasnost vakcine, niti kako pojačana antitela deluju protiv varijanti virusa. Nekoliko drugih vakcina takođe je pokazalo opadanje nivoa antitela tokom vremena, a njihovi tvroci su koristili takve podatke kako bi istraživali učinak treće doze.

"I humoralni, i ćelijski odgovor indukovani su trećom dozom snažno i brzo", rekli su istraživači, dodajući da bi ćelijski odgovori mogli biti ključni za trajnu zaštitu.

Ali, dva stručnjaka izvan studije rekli su da bi implikacije ćelijskih očitavanja mogle biti ograničene, delimično i zbog toga što ostaje nejasno kako odgovori posredovani T-ćelijama koreliraju sa zaštitom koju vakcina pruža.

Komentari (0)

Magazin