Prerađena hrana ugrožava sve glavne organe i globalno zdravlje
Komentari
19/11/2025
-15:29
Visoko prerađena hrana šteti svim organima ljudskog tela i predstavlja ozbiljnu pretnju po globalno zdravlje, pokazuje najveći svetski pregled istraživanja objavljen u časopisu "Lanset".
Prerađevine koje prema današnjem pisanju "Guardian"-a, sve više zamenjuju sveže namirnice u ishrani dece i odraslih na svim kontinentima, povezana je sa povećanim rizikom od više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju.
Na nagli porast konzumacije ultra prerađene hrane širom sveta uticale su agresivne marketinške kampanje korporacija sa ciljem da povećaju prodaju, manipulišu naučnom raspravom i spreče pooštravanje regulative, navodi istraživanje.
Serija od tri naučna rada navodi da milioni ljudi sve više konzumiraju proizvode kao što su gotova jela, žitarice, proteinske štanglice, gazirana pića i brza hrana.
U SAD i Velikoj Britaniji više od polovine prosečne ishrane čine ultraprerađeni proizvodi, a kod nekih, posebno mlađih i siromašnijih stanovnika, oni čine i do 80 odsto ishrane.
Pregled 104 dugoročne studije pokazao je da se u njih 92 beleži povećan rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti kod osoba koje konzumiraju takav tip namirnica.
Jedan od autora studije, profesor Karlo Monteiro sa Univerziteta u Sao Paulu ističe da rezultati potvrđuju potrebu za hitnim merama.
"Prvi rad u ovoj seriji pokazuje da visoko prerađena hrana šteti svim glavnim organima. Ljudi nisu biološki prilagođeni za njihovu konzumaciju", istakao je Monteiro.
Prerađevine često uključuju veštačke arome, emulgatore i boje, a u njih se ubrajaju gazirana pića i pakovane grickalice, kalorične, ali siromašne hranljivim materijama.
Naučnici koji nisu učestvovali u studiji uglavnom podržavaju pregled, ali pozivaju i na dalja istraživanja, upozoravajući da povezanost sa zdravstvenim problemima ne znači nužno i uzročnost.
Komentari (0)