Zdravlje

ALIMS: Odobren lek protiv kovida molnupiravir, uskoro dostupan građanima u kovid ambulantama

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

18/12/2021

-

11:41

ALIMS: Odobren lek protiv kovida molnupiravir, uskoro dostupan građanima u kovid ambulantama
ALIMS: Odobren lek protiv kovida molnupiravir, uskoro dostupan građanima u kovid ambulantama - Copyright Tanjug/Nikola Anđić; profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavila je danas da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 biti uskoro dostupan građanima Srbije. Mitrašinović je za RTS rekla da je Agencija za lekove odobrila molnupiravir, prvi antivirusni lek, da će on biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama.

"Svi u Alimsu radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana", navela je Mitrašinović.

Objasnila je da je molnupiravir oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina.

"Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi - da budu stariji od 60 godina, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima", navela je Mitrašinović.

Ukazala je da je u kliničkim studijama pokazana značajna efikasnost leka – za 30 odsto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

"Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivanja kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivanja je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova", istakla je Mitrašinović.

Do sada 1.290 sučajeva sa blagim neželjenim efektima

"Agencija za lekove je zabeležila 1.290 neželjenih slučajeva, zakljuno sa petkom. To je ohrabrujući podatak, da se neželjene reakcije doživljavaju sa malom učestalošću. Treba pomenuti i mali broj prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja. Bilo je prijavljeno šest slučajeva tromboze, od kojih je za samo tri Nacionalni stručni tim potvrdio povezanost sa primenom vakcine, jedan slučaj miokarditisa, dva perikarditisa koje smo dobili od pacijenata, pa ih ne smatramo medicinski potvrđenim", kaže Mitrašinovićeva i pozvala je sve da se vakcinišu, vakcinacija ostaje prioritet, jer je "bolje prevenirati bolest nego lečiti".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin