Zdravlje

Novi lek protiv kovida smanjuje smrtnost za oko 50 odsto, uskoro i u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

12:37

Novi lek protiv kovida smanjuje smrtnost za oko 50 odsto, uskoro i u Srbiji
Novi lek protiv kovida smanjuje smrtnost za oko 50 odsto, uskoro i u Srbiji - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je sa MSD potpisala ugovor o nabavci Molnupiravira, najnovijeg leka protiv kovida 19, koji je pokazao smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto, navodi se u saopštenju te kompanije.

Molnupiravir treba da služi kao oralna antivirusna terapija za lečenje blage i umerene kovid infekcije kod odraslih.

Direktor MSD za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru Nebojša Škuljec kaže da se pomažući pacijentima u lečenju ranih faza bolesti, može preokrenuti tok pandemije.

MSD je saopštio da je počeo proizvodnju leka na sopstveni rizik, odnosno bez prethodnih regulatornih odobrenja, ali i da očekuje da do kraja godine proizvede 10 miliona terapijskih protokola, kao i povećanje proizvodnje tokom 2022.

Prema rečima Škuljeca, ta kompanija ima dugu tradiciju u istraživanju zaraznih bolesti i posvećena je brzom odgovoru na kovid 19 pandemiju.

Pored razvoja Molnupiravira, MSD, navodi se, doprinosi pandemijskom odgovoru kroz saradnju sa kompanijom "Johnson & Johnson" u podršci proizvodnji i snabdevanju vakcinama.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je nedavno da će Srbija uz Ameriku biti prva koja će imati MSD lekove. Rekao je da očekuje će Srbija američki MSD lek imati prvi u Evropi, a cena jedne pilula košta 400 dolara.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je za Tanjug da je lek u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate.

Dodala je da treba da se registruje do kraja godine kod američke, a zatim i evropske agencije.

"Odmah nakon registracije, zemlje koje su potpisale ugovor dobiće ovaj lek. Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane", rekla je Radojević Škodrić.

Komentari (0)

Magazin