Zdravlje

Rusi objavili prve fotografije omikrona i otkrili po čemu se najviše razlikuje od ostalih sojeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

10:31

Rusi objavili prve fotografije omikrona i otkrili po čemu se najviše razlikuje od ostalih sojeva
Rospotrebnadzor - Copyright Rospotrebnadzor

veličina teksta

Aa Aa

Naučni centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor" pokazao je slike virusnih čestica omikron soja koronavirusa SARS-CoV-2, a fotografije su objavljene na sajtu najvišeg zdravstvenog tela u Rusiji Rospotrebnadzora.

Centar je u laboratorijskim uslovima inficirao ćelije omikronom radi proučavanja njegovog oblika, veličine i drugih morfoloških karakteristika.

"Slike pokazuju vezikularne strukture (vezikule), koje su u većini slučajeva proširene tubule intracelularne mreže", napominje se.

Proteini koji čine virus akumuliraju se oko ovih mehurića i, pod određenim fizičkim i hemijskim uslovima, prodiru unutra, dobjajući dodatni omotač.

Specifičnost omikron soja je u tome što se virus nakuplja sporo i ne izaziva masovnu smrt ćelija šestog dana bolesti.

Po prvi put, naučnici su sredinom novembra otkrili soj omikron u Južnoj Africi, Lesotu i Bocvani. Mesec dana kasnije, prema podacima SZO, on je identifikovan u 89 zemalja.

U Rusiji su 6. decembra zabeležena prva dva slučaja infekcije među turistima koji su se vraćali iz Južne Afrike. Šef ruskog Ministarstva zdravlja Mihail Muraško rekao je da su oni imali lakšu kliničku sliku. Kasnije je broj slučajeva u zemlji porastao na 25.

SZO je upozorila da se očekuje više smrtnih slučajeva i hospitalizacija zbog nove varijante koronavirusa i da su dostupne vakcine manje efikasne protiv njega. Istovremeno, organizacija veruje da je omikron manje opasan od prošlih mutacija.

Komentari (0)

Magazin