Zdravlje

Zdravstvene vlasti u SAD revidirale smernice o nošenju maski, preporučuju "najkvalitetnije koje se mogu pronaći"

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

10:10

Zdravstvene vlasti u SAD revidirale smernice o nošenju maski, preporučuju "najkvalitetnije koje se mogu pronaći"
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Američki Centari za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su smernice o nošenju maski radi zaštite od kovida 19, preporučujući da se nose "najkvalitetnije maske koje se mogu pronaći".

Takođe, je navedeno i da se širom zemlje obustavi preporuka o upotrebi maske tipa N95.

Inače, SAD prednjače u svetu po broju smrtnih slučajeva od kovida 19 sa približno 850.000 preminulih i trenutno se bore sa porastom broja novozaraženih među kojima su i zaraženi omikron sojem koji se brzo širi Amerikom.

Šest simptoma koja mogu da ukazuju na omirkon soj

Nakon upozorenja iz Svetske zdravstvene organizacije da omikron soj nije blag, stiže i upozorenje od američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su skrenuli pažnju na šest opasnih simptoma omikrona koji zahtevaju hitno traženje pomoći u bolnici, preneo je "Dejli ekspres".

U te simptome spadaju problemi sa disanjem, uporan bol ili pritisak u grudima, konfuzija, nemogućnost buđenja ili teškoća da se ostane budan, bleda, siva, plava boja kože, usta ili noktiju.

CDC dodaje da ovo nisu svi simptomi, kao i da su pacijenti prijavljivali i druge različite simptome.

Dodaje se da simptomi mogu da se pojave od drugog do 14. dana nakon izlaganja virusu i da svako može imati simptome, koji variraju od blage do teške forme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin