Zdravlje

Američki CDC: Dve doze Fajzer vakcine štiti decu od infekcije MIS-C

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

22:23

Američki CDC: Dve doze Fajzer vakcine štiti decu od infekcije MIS-C
Tanjug/AP/Jeenah Moon - Copyright Tanjug/AP/Jeenah Moon

veličina teksta

Aa Aa

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Bajontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C) kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu, prenosi Glas Amerike.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta kovida 19.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma kojima su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani, navedeno je u studiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin