Zdravlje

U EU do kraja februara stižu prve isporuke Novavaks vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

14:49

U EU do kraja februara stižu prve isporuke Novavaks vakcine
Novavax - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija od 21. februara očekuje prve isporuke vakcine Novavks koja je peta odobrena vakcina protiv Kovid-19 u EU, a koja je zasnovana na drugačijoj tehnologiji od mRNA vakcina Fajzera i Moderne.

EU je naručila 200 miliona doza Novavaks vakcine koju bi trebalo da dobiju prvenstveno osobe alergične na Fajzer i Modernu, navode zdravstveni eksperti.

I pored medijskih najava da će isporuke Novavaksa za Evropu kasniti, u Evropskoj komisiji napominju da je ugovorom predviđeno da prva isporuka bude u okviru prvog kvartala 2022. godine, a da se očekuje da vakcine u zemlje članice počnu da stižu od nedelje 21. februara.

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je krajem decembra uslovno stavljanje u promet ove vakcine za osobe iznad 18 godina.

Napominje se da je u pitanju proteinska vakcina koja deluje na drugačiji način od Fajzerove i Modernine i da se očekuje da oni koji su imali alergijske reakcije na mRNA vakcine, a njih je bilo malo, neće loše reagovati na Novavaks kao moguću buster dozu.

Klinička ispitivanja pokaziju da je efikasnost Novavaksa u zaštiti od infekcije Kovid-19 oko 90 odsto nakon druge doze koja se prima tri nedelje posle prve.

EMA navodi da su klinička ispitivanja pokazala da su sporedni efekti vakcine Novavaks obično blagi ili umereni i da nestaju nakon nekoliko dana, a ispoljavaju se bolom na mestu uboda, umorom, bolom u mišićima, glavoboljom, opštim osećajem lošeg stanja, mučninom i povraćanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin