Zdravlje

Sve što znamo o vakcini Novavaks koja je odobrena za upotrebu u EU – kako funkcioniše i reaguje li na nove sojeve

Komentari

Autor: Tara Tomović

20/12/2021

-

19:16

Sve što znamo o vakcini Novavaks koja je odobrena za upotrebu u EU – kako funkcioniše i reaguje li na nove sojeve
Sve što znamo o vakcini Novavaks koja je odobrena za upotrebu u EU – kako funkcioniše i reaguje li na nove sojeve - Copyright AP Photo/Alastair Grant; NIAID-RML

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina Novavaks postala je peta vakcina protiv koronavirusa koja je odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji. U pitanju je vakcina koja koristi konvencionalniju tehnologiju i ne mora da se čuva na niskim temperaturama.

U pitanju je formula od dve doze koja se može čuvati na temperaturama u frižideru i koristi drugačiju tehnologiju od tri postojeće vakcine u SAD. Druga doza prima se tri nedelje nakon prve.

Fajzer i Moderna koriste tehnologiju mRNK koja uči ćelije da prave protein koji podstiče imuni odgovor. Vakcina Džonson&Džonson koristi virusni vektor, odnosno modifikovanu verziju drugog virusa, kako bi podstakla ćelije da proizvode protein koji pokreće imuni odgovor.

Nasuprot tome, Novavaks je vakcina proteinske podjedinice, što znači da koristi fragment bezopasnog proteina virusa koji se uzgaja u ćelijskoj kulturi i tako stumuliše imuni odgovor. Dakle, zasnovana je na proteinima, a takve vakcine imaju dobru evidenciju o bezbednosti i efikasnosti i koriste se kod odraslih i dece u prevenciji bolesti kao što su hepatitis B, pertusis, grip, pneumokoke i meningitis.

Novavaks vakcina je napravljena od više kopija šiljastog proteina SARS-CoV-2, formiranih u sitne čestice (nanočestice), zatim pomešanih zajedno sa pomoćnim sredstvom dobijenim od kore drveta. Daje se u ruku, kao i druge vakcine protiv kovida 19, sa dve doze u razmaku od tri nedelje. Jednom kada su ubrizgane, nanočestice preuzimaju ćelije koje predstavljaju antigen, koje zatim prikazuju šiljaste proteine na svojoj površini i stimulišu imuni sistem da stvara antitela i ćelijski odgovor.

Koliko je efikasna?

Pokazalo se da je vakcina Novavaks efikasna od 90,4 odsto, sa 100 odsto efikasnosti protiv umerenih i teških kliničkih slika kovida 19, podaci su koje je predstavila komapnija.

Upravo to stavlja Novavaks u rang sa Fajzerom (95 odsto) i Modernom (94 odsto), a efikasnija je od vakcine Džonson&Džonson, koja pruža 66 odsto zaštite u kliničkim ispitivanjima.

Osim toga, ova vakcina ima 93,2 odsto efikasnosti protiv "zabrinjavajućih varijanti" i "varijanti od interesa", tvrde iz kompanije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti definišu "zabrinjavajućim varijantama" one koje pokazuju dokaze da su prenosivije, da izazivaju težu bolesti ili uzrokuju značajno smanjenje neutralizacije antitela, što može učiniti vakcine ili terapiju manje efikasnom.

"Varijanta od interesa" je niža klasifikacija koja se odnosi na sojeve koje mogu imati potencijal da utiču na prenos, dijagnostiku ili efikasnost vakcina i terapije, prema definiciji CDC-a.

profimedia

 

Što se tiče odgovora na delta varijantu, vakcina Novavaks je bila efikasna, ali je bila još efikasnija nakon što je osoba primila buster dozu posle šest meseci, kada se neutrališući odgovor povećao više od četiri puta.

Koji su neželjeni efekti?

Neželjeni efekti su relativno blagi i slični uobičajenim neželjenim efektima kod Fajzera, Moderne i Džonson&Džonson vakcine.

Najčešći neželjeni efekti kod Novavaksa su bili bol i osetljivost na mestu uboda koji su trajali manje od tri dana, kao i umor, glavobolja i bol u mišićima koji traju manje od dva dana.

U EMA navode da su klinička ispitivanja pokazala da su sporedini efekti vakcine Novavaks obično ”blagi ili umereni” i da nestaju nakon par dana, te takođe ističu da se odnose se na bol na mestu injekcije, umor, bol u mišićima, glavobolju, opšti osećaj lošeg stanja, mučninu ili povraćanje.

Komentari (0)

Magazin