Zdravlje

U naredne četiri godine uputi, recepti i bolovanja biće na klik

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

15:11

U naredne četiri godine uputi, recepti i bolovanja biće na klik
U naredne četiri godine uputi, recepti i bolovanja biće na klik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uputi, recepti, bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge, u naredne četiri godine građanima će u potpunosti biti dostupne na klik.

Svaki pacijent imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa svim ličnim zdravstvenim podacima, u koji će uvid imati lekari koje posećuju, što će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, navodi se u saopštenju. U narednom periodu će, navodi se, biti obučeno i 100.000 zdravstvenih radnika za pružanje elektronskih usluga.

To će biti omogućeno zahvaljujući Programu digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period 2022 - 2026. godine, koji je na predlog Ministarstva zdravlja usvojila Vlada Srbije.

Program predviđa sveobuhvatnu digitalizaciju procedura i umrežavanje ustanova u državnom, vojnom i privatnom zdravstvu u jedan sistem, kroz dalji razvoj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). Takođe će unaprediti rezultate lečenja, smanjiti liste čekanja, nepotrebno ponavljanje analiza, vraćanje kod lekara opšte prakse po nove upute.

Navodi se da program predstavlja naredni korak u ispunjavanju prioriteta Vlade Srbije koji se odnose na digitalizaciju zdravstvenog sistema u cilju kvalitetnije, efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite.

Sa istim ciljem, uspostavljen je portal eZdravlje, a u narednom periodu će, navodi se, biti obučeno i 100.000 zdravstvenih radnika za pružanje elektronskih usluga. Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste.

Takođe, među servisima se nalazi i razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlima osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama. Uspešnom dijagnostifikovanju i lečenju doprineće obrada i analitika velike količine informacija uz podršku veštačke inteligencije.

Fokus na uspostavljanju pouzdane IT infrastrukture

U okviru programa fokus će biti na uspostavljanu pouzdane IT infrastrukture koja će osigurati bezbednost podataka pacijenata, kao i standardizacija velikog broja prikupljenih podataka kako bi mogli da se koriste za istraživanje i razvoj na univerzitetima i u privredi.

Ideja je i da se doktorima specijalistima omogući da izdaju upute za dalje lečenje, čime bi broj nepotrebnih vraćanja pacijenata kod lekara opšte prakse bio smanjen za gotovo 10 miliona godišnje, odnosno sedam dnevno po lekaru. Takođe, većim korišćenjem telemedicine, svaki lekar bi tokom godine smanjio broj pregleda u ordinacijama za 1.100 što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom.

U razvoju ovog programa učestvovalo je više od 60 stručnjaka u okviru Radne grupe Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, Kabinet predsednice Vlade, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Među ucešnicima su i RSJP, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", ALIMS, brojne komore zaposlenih i ustanova u zdravstvenom sistemu, udruženja pacijenata, NALED-a i druga poslovna udruženja.

Izradu Programa i pratećeg akcionog plana podržali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i projekat ĆISU, finansiran od USAID-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin