Zdravlje

Izvršena prva operacija u novoj zgradi Instituta "Dedinje 2"

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

13:33

Izvršena prva operacija u novoj zgradi Instituta "Dedinje 2"
Instutut za kardiovaskularne bolesti Dedinje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prva operacija u novoj zgradi Instututa za kardioaskularne bolesti Dedinje, uspešno je urađena danas, a predvodio je poznati vaskularni hirurg prof.dr Božina Radević. Prva operacija unutrašnje karotidne arterije urađena je u jednoj od četiri operacione sale u novoj zgradi.

Operacija je, kako objašnjava Radević, rađena zbog promena na delu arterije koji doprema krv u mozak.

"To je osiromašivalo mozak, on nije mogao da funkcioniše normalno kao sa optimalnom količinom krvi i kiseonika. Napravio sam operaciju tih masa koje su sužavale arteriju, uklonio sam ih, i ona sada radi isto kao kad je bila normalna", kazao je dr Radević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Operacija je prošla dobro, a kako kaže poznati hirurg, utisci su izvanredni, imajući u vidu nove uslove za rad.

"Ovakve uslove za rad nikad nismo imali, oni daju mogućnost za izvanredno lečenje bolesnika. Sa strane hirurga, posle toliko godina rada, mogu da kažem da kada sam počeo da radim to je bilo sasvim teško, ne može se porediti sa ovim", istakao je Radević.

Stručnjak iz oblasti vaskularne hirurgije u penziji je više od 10 godina, a mladim kolegama poručuje da veruje u njih, te da će zbog uslova na novom Institutu, uspeh u lečenju pacijenata biti veći nego što je do sada bio.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Sada je pred njima i na njima kakve će sve rezultate postizati, a sve uslove imaju", poručio je on mladim kolegama.

Prva operacija u novoj zgradi izvršena je i uz pomoć anesteziologa prof. dr Boška Radomira, prof. dr Miomira Jovića, a uz asistenciju lekara koji rade na Institutu Dedinje, kako na hirurgiji tako i na anesteziji.

Komentari (0)

Magazin