Zdravlje

Potvrđeni prvi slučajevi u Izraelu i Švajcarskoj, širi se broj zemalja u kojima su registrovane majmunske boginje

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

22/05/2022

-

15:20

Potvrđeni prvi slučajevi u Izraelu i Švajcarskoj, širi se broj zemalja u kojima su registrovane majmunske boginje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael i Švajcarska su još dve države u nizu koje su registrovale slučajeve majmunskih boginja, čime se broj broj zemalja gde je prijavljena ova zaraza popeo na 14. Prvi potencijalni slučaj i u Austriji registrovan je u Beču.

Kako su navele vlasti u Izraelu i Švajcarskoj, identifikovana je o jedna zaražena osoba u tim zemljama koje su nedavno putovale, ali iz Izraela navode i da se istražuju drugi sumnjivi slučajevi.

Podsetimo, više od 90 slučajeva potvrđeno je širom sveta, uključujući Evropu, SAD, Kanadu i Australiju, prenosi BBC. I iako njihova veća pojava jeste iznenadila naučnike, stručnjaci napominju da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i rizik za širu javnost je mali.

Bolest je obično blaga i većina ljudi se oporavi za nekoliko nedelja, prema podacima Nacionalne zdravstvene služve Velike Britanije.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se istražuje još 50 sumnjivih slučajeva i upozorila je da će verovatno da bude potvrđeno još infekcija.

Prvi potencijalni slučaj majmunskih boginja u Austriji registrovan je u Beču, gde je muškarac (35) odveden u bolnicu u noći između subote i nedelje, saopštio je javni servis ORF, citirajući visokog zdravstvenog čelnika gradske uprave.

Pacijent ima simptome tipične za ovu bolest, uključujući blago povišenu temperaturu i plikove po licu, naveo je ORF.

Urađeni su testovi, pa će se do večeras znati da li su zaista u pitanju majmunske boginje, preneo je Rojters.

I Nacionalna zdravstvena služba Grčke (EODY) saopštila je da je registrovala prvi mogući slučaj majmunskih boginja, a u toku su laboratorijske analize čiji bi rezultat to trebalo da potvrdi.

"Reč je o engleskom turisti koji je smešten u bolnicu Atikon", dodaje se u saopštenju, prenosi agencija Tass.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin