Evropa

U Evropi više od 100 slučajeva majmunskih boginja, u SZO zabrinuti zbog mogućeg širenja

Komentari

Autor: FoNet/Tanjug

20/05/2022

-

19:04

U Evropi više od 100 slučajeva majmunskih boginja, u SZO zabrinuti zbog mogućeg širenja
U Evropi više od 100 slučajeva majmunskih boginja, u SZO zabrinuti zbog mogućeg širenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100 slučajeva majmunskih boginja, virusne infekcije koja je karakteristična za zapadnu i centralnu Afriku, registrovano je u Evropi, a nemački zvaničnici navode da su ovi slučajevi zaražavanja najveći broj do sada zabeležen u regionu, prenosi Rojters.

Slučajevi majmunskih boginja su potvrđeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Ova bolest, prvo identifikovana kod majmuna, širi se bliskim kontaktom i vrlo retki su slučajevi van afričkog kontinenta, zbog čega ovi slučajevi virusa izazivaju zabrinutost.

Naučnici, ipak, ne veruju da bi ovi slučajevi mogli da prerastu u pandemiju slično kovidu19, imajući u vodu da se virus ne širi lako kao SARS-COV-2.

Majmunske boginje su blagi oblik bolesti, a karakteristični simptomi su groznica, kao i osip.

Fabijan Lenderc, iz nemačkog instituta "Robert Koh", nazvao je ove slučajeve vrstom epidemije, ali je ocenio da ne bi trebalo da traje dugo.

"Slučajevi su izolovani, imamo konatkte praćenja i postoje lekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako bude bilo potrebno", dodao je on.

Nema specifične vakcine za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine protiv malih boginja efikasne u 85 slučajeva, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Vlasti Velike Britanije ponudile su u četvrtak vakcine protiv malig boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili izloženi ovom virusu.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je zabrinut da bi se širenje majmunskih boginja moglo ubrzati u regionu jer se ljudi okupljaju na zabavama i festivalima tokom letnjih meseci.

"Kako ulazimo u letnju sezonu u evropskom regionu, sa masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama, zabrinut sam da bi se prenošenje moglo ubrzati, jer se trenutno otkrivaju slučajevi među seksualno aktivnim ljudima, a simptomi su mnogima nepoznati", naveo je Kluge u saopštenju, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa