Zdravlje

Šta ako dete ne preraste garderobu za godinu dana, da li to treba da bude alarm za roditelje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2022

-

17:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko je vaše dete niže u odnosu na vršnjake u školi ili vrtiću, primetite da mu garderoba nije manja ni posle godinu dana, imate utisak da "ne raste" ili "nepravilno raste", obavezno se obratite pedijatru. Odlazak kod lekara na vreme i uspostavljanje dijagnoze ključni su za lečenje.

Kampanja "Dohvati zvezde", koja je krenula početkom juna ima za cilj podizanje svesti o važnosti pravovremenog otkrivanja nepravilnog rasta razvoja kod dece, kao i skretanje pažnje roditeljima da redovno mere svoju decu i na taj način prate njihov rast i razvoj.

Ukoliko pedijatar prepozna poremećaj u rastu i razvoju deteta, da je problem u nedostatku hormona rasta, nema mesta za brigu jer u Srbiji postoji terapija.

Pedijatar endokrinolog Vera Zdravković, načelnica endokrinologije na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" kaže da roditelji mogu da primete da kod dece postoji problem sa rastom već od druge godine života.

"Dete raste različito u različitim životnim periodima. Do druge godine to je period adaptacije na spoljašnju sredinu nakon rođenja i tada rast najviše zavisi od ishrane. Ako dete ne unosi dovoljno hrane može rast da se uspori. Kasnije dolazi period života kada zavisi od hormonskog uticaja - tiroidni hormoni, hormon rasta, ali i polni hormoni u pubertetu. U svakom od ovih životnih faza može se primetiti da dete sporije raste u odnosu na svoje vršnjake", kaže Zdravković za Euronews Srbija.

Napominje da postoji i genetski uticaj i da od visine roditelja zavisi da li će se to dete razvijati istom brzinom kao druga deca. Neka deca se sporije razvijaju i sazrevaju.

Aplikacija "karta rasta"

"Ukoliko roditelj primeti da postoji problem on može i sam da proveri da li dete ima adekvatnu visinu tako što će na aplikaciji 'karta rasta', koja se može instalirati, upisati visinu i telesnu masu i videti da li dete treba da odvede kod pedijatra", navela je ona.

Napominje da je važno da se prati visina deteta u periodu od godinu dana, minimum šest meseci. Probleme sa rastom može da uoči i pedijatar na sistematskim pregledima.

"Sada je toliko olakšano da kada pedijatar unese podatak u informacioni sistem aplikacija će mu sama sugerisati da treba dete odvesti kod dečijeg endokrinologa. Hormonski uzrok je najređi uzrok usporenog rasta. Deca mogu usporeno da rastu iz mnogih drugih razloga", navodi Zdravković.

Da bi se utvrdilo da li je u pitanju nedostatak hormona rasta neophodno je uraditi dva stimulaciona testa, koji treba da daju odgovor, jer se hormon rasta luči nepredvidivo u pikovima u različitim delovima dana.

"Nedostatak hormona rasta, osim na visinu utiče i na kardiovaskularni sistem, masna tkiva, kognitivne funkcije. Može da se desi ne samo da dete ostane nisko, već da ima višak kilograma,  da kasnije ima problem sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, osteopenijom", navela je dr Zdravković.

Napominje da je nedostatak hormona rasta trajan i da se prima do kraja života, čak i u odraslom dobu. Osim kod problema sa rastom hormona rasta, daje se kao terapija i kod nekih sindroma kao što je Tarnerov sindrom, zatim se daje deci koja su rođena mala i koja ne postignu telesnu masu, onima koji imaju bubrežnu insuficijenciju. Oko 2.000 dece prima trenutno hormonsku terapiju.

 

 

Komentari (0)

Magazin