Društvo

Kardiohirurg iz Londona operiše u Tiršovoj: Pomoć za decu sa najtežim urođenim srčanim manama

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

13:20

Kardiohirurg iz Londona operiše u Tiršovoj: Pomoć za decu sa najtežim urođenim srčanim manama
Kardiohirurg iz Londona operiše u Tiršovoj: Pomoć za decu sa najtežim urođenim srčanim manama - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Svetski priznati kardiohirug iz Londona dr Martin Kostolni uradio je juče, u saradnji sa našim stručnjacima, dve komplikovane operacije srca kod dece u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Dr Kostolni će danas obaviti još dva operativna zahvata, kao gost tima stručnjaka iz oblasti dečije kardiohirurgije u Tiršovoj, na čelu sa načelnikom službe kardiohirurgije dr Slobodanom Ilićem i direktorom te ustanove dr Sinišom Dučićem.

Dr Martin Kostolni je deveti put u Beogradu, a sa lekarima iz Tiršove do sada je uradio više od 30 najkompleksnijih zahvata kod dece sa urođenim srčanim manama, a pojedine operacije su prvi put rađene u Srbiji.

On je jedan od vodećih dečijih kardiohirurga u londonskoj bolnici "Grejt Ormond strit” i svetski priznati specijalista za složene srčane mane. Saradnja Tiršove i londonske bolnice traje duže od 30 godina, a kako je rekao dr Slobodan Ilić, "svako ko se bavi tom vrstom posla je neko vreme proveo na treningu u toj bolnici".

"Tokom posete dr Kostolnija rađeni su neki od najkompleksnijih zahvata kada je reč o operacijama srca kod dece. Ta deca su pre 50-ak godina umirala u prvim mesecima života, a napredak medicine doveo je do toga da danas normalno žive nakon operacije”, istakao je dr Ilić.

Kostolni je poručio da su za uspeh operacija koje su urađene u Tiršovoj, pre svega zaslužni srpski eksperti iz te oblasti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Došao sam ovde kako bih izveo te operacije, ali ono što je bitno jeste razmena iskustava i ideja koje imamo sa srpskim lekarima”, poručio je dr Kostolni.

Uštede za lečenje dece

Jedan od tri benefita koje saradnja dve bolnice donosi je velika ušteda za Fond zdravstva, poručio je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović.

"Najvažnije je to što naši pacijenti dobijaju najbolju moguću zdravstvenu negu i lečenje od najboljih lekara u Evropi i svetu, a druga dobit je da naši lekari uče ovde u Srbiji. Takođe, pacijenti ostaju u Srbiji i samim tim uštede za fond su ogromne", kazao je Sazdanović.

Direktor Univerzitetske dečije klinike "Tiršova" Siniša Dučić zahvalio se timu koji sprovodi dr Ilić, a i dr Kostolniju što rame uz rame sa srpskim lekarima spasava dečije živote u našoj zemlji.

"Slobodan je neko ko je razvio dečiju kardiohirurgiju u našoj zemlji, a stručnjaci koji dolaze, to rade iz pijeteta prema Slobodanu i nama mnogo pomažu, a i naši lekari odlaze tamo na edukaciju”, zaključio je dr Dučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija