Društvo

Rsovac: Postoji mogućnost da će posle prve nedelje škole doći do porasta broja zaraženih među školskom decom

Komentari

Autor: RTS

25/01/2022

-

09:39

Rsovac: Postoji mogućnost da će posle prve nedelje škole doći do porasta broja zaraženih među školskom decom
Rsovac: Postoji mogućnost da će posle prve nedelje škole doći do porasta broja zaraženih među školskom decom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Omikron se brzo širi, ali ipak daje umereno blagu kliničku sliku, retko kada daje tešku sliku kod dece i prolazi za pet do sedam dana, kaže dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj.

Ona je za RTS navela da postoji mogućnost da će posle prve nedelje škole doći do porasta broja zaraženih među školskom decom. Prema njenim rečima, omikron se brzo širi, ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije - su ređe zastupljeni.

"Kod školske dece javlja se sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma", rekla je dr Rsovac.

Upućivanje na bolničko lečenje

"U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj - 140 dece je bilo na pregledu. Od toga u febrtilnom delu, sve što ima visoku tempaerturu mora biti izolovano od zdrave dece koja nemaju febrilnost ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda, a što se tiče testiranja vršimo u pojedinim slučajevima, ako ostavimo dete na bolničkom lečenju", kaže doktorka.

Ukazuje da od 140 dece, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku decu su testirali, neku nisu, gde je bila jasna klinička slika.

"Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtevao hospitlaizaciju", podvlači ona.

Gde su se deca zarazila

Dr Rsovac kaže da od prošlog vikenda sve je veći broj dece, kovid odeljenje je ispunjeno.

"Imamo i decu odojčadi i adolescente, nijedno ne zahteva mehaničku ventilaciju, samo kod dve bebe treba oksiterapija", objasnila je ona

Dodaje da su sva deca stabilna, da imaju kliničku sliku bronhitisa te da je neophodnoda hosptalizacija. 

Vakcincija dece

Što se tiče vakcinacije dece, jasno je uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju.

"Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12 godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu", napomenula je dr Rsovac.

Školska godina i epidimija

Ono što je ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

"Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniji fazu", kaže ona.

Deca koja imaju visoku temperaturu, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru. Starijoj deci potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi da dođu kod pedijatra.

"Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma", zaključila je dr Rsovac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija