Društvo

Dr Ostojić: Na lečenju u KBC Dragiša Mišović 38 dece, omikron se jako brzo širi

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

18/01/2022

-

10:30

Dr Ostojić: Na lečenju u KBC Dragiša Mišović 38 dece, omikron se jako brzo širi
Dr Ostojić: Na lečenju u KBC Dragiša Mišović 38 dece, omikron se jako brzo širi - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" je 38 dece sa tridesetak pratilaca, izjavila je Olivera Ostojić, načelnica te ustanove.

"Dosta je veliki broj pacijenata, i to se brzo povećava. Svakodnevno imamo po desetak prijema, dolazimo na brojku kao iz prethodnih talasa. Od Nove godine se taj broj višestruko uvećao i svaki dan se povećava", rekla je Ostojić za RTS.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je oštrijim merama mogla da se izbegne trenutna epidemijska situacija u Srbiji i da u potpunosti podržava odluke pedijatara.

"Sa oštrijim merama ne bismo došli do ovoga, razvukli bismo epidemiju, smanjili bismo pritisak na kovid ambulante. Sada imamo situaciju da kovid ambulante moraju da pretrpe ovaj strašan udarac", rekao je Tiodorović za Euronews.

Načelnica dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe da su na lečenju sada manja deca.

"Najveći broj je do dve godine, nešto manje predškolskog uzrasta, ali dominantne su nam te bebe. Sada manja deca dolaze sa izrazito povišenom temperaturom, dakle preko 39, imaju retku stolicu, povraćaju, lošeg su opšteg stanja i svi su antigen pozitivni. Nema životno ugrožene dece", dodaje Ostojić.

"Omikron soj se jako brzo širi"

Deca su, napominje, u težem opštem stanju, ali nemaju upalu pluća, nisu zavisni od kiseonika.

"Omikron soj se jako brzo širi, svi su pozitivni i oboleli. U zavisnosti od uzrasta možemo samo da ih klasifikujemo. Sa školom će se povećati i broj zaražene dece. Kod starije dece nećemo imati ovako izražene simptome kao kod malih. Maska štiti to je zasigurno, pogotovo kod ovog soja koji se brzo prenosi. Apelujemo da se i dalje sprovode mere koje su na snazi", istakla je Ostojić.

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je juče da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn.

Takav stav zauzeli su, kako su naveli u saopštenju, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.

Tiodorović smatra da neće biti odlaganja nastavka školske godine, ali i dodaje da u potpunosti podržava odluke pedijatara.

Prema njegovim rečima, trenutno kretanje epidemijske situacije veoma je nepogodno i treba poštovati preporuku pedijatara.

"Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta ''Batut'' i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem", ističe Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija