Društvo

Tiodorović za Euronews Srbija otkriva kada bi đaci mogli da pređu na onlajn nastavu

Komentari

Autor: Eruonews Srbija/ Lj.P.

18/01/2022

-

07:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj ponovo puni dečije kovid ambulante. Dok pedijatri upozoravaju da je zbog širenja ove varijante, očekivan porast broja zaražene i hospitalizovane dece za sada, ona uglavnom nemaju ozbiljniju kliničku sliku. 

Iz Udruženja pedijatara Srbije ipak, upozoravaju na oprez. Imajući u vidu da se epidemijska situacija u populaciji dece vrlo brzo menja, ali i da postoji opasnost zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi nastavak rada škola na klasičan način izvesno rezultirao većim brojem novozaražene i hospitalizovane dece, kako se navodi u saopštenju tog udruženja.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović ističe da je trenutno kretanje epidemijske situacije veoma nepogodno, i podvlači da treba poštovati preporuku pedijatara.

"Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta 'Batut' i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem", ističe Tiodorović.

Kakva je klinička slika obolele dece?

U Nišu se povećava broj zaražene dece, pre svega tinejdžera. Na bolničkom lečenju je devetoro, a lekari kažu da situacija za sada, nije alarmantna. Dnevno pregledaju do stotinu dece, 15 do 20 odsto njih pozitivno je na kovid.

"Uglavnom, temperature ne prelaze 38 stepeni, uz gušobolju i kašalj i relativno dobro opšte stanje što nas raduje, ali se možda očekuje porast obolelih, ne samo dece, nego generalno nevakscinisanog dela populacije", ističe za Euronews Srbija Radmila Mladenović, pedijatar iz Doma zdravlja u Nišu.

Mnoge stručnjake brine i pojava takozvanog postkovid sindroma, koji je do sada kod neke dece stvarao i ozbiljnije komplikacije od samog virusa.

"Iskustva iz drugih zemalja ukazuju da postoji taj sindrom čak i posle omikrona, dominiraju digestivne manifestacije, ali kod nas još ne, verovatno jer kasnimo sa širenjem zaraze u odnosu na Evropu. Ne treba se plašiti, treba primenjivati mere, to je, pre svega, vrlo važno i posebno ohrabruju najnoviji podaci iz Amerike koji kazuju da je vakcinacija u toj grupi adolescenata uspela da smanji učestalost postkovid sindroma. To je dobra vest da ova populacija treba da se zaštiti", ističe dr Jelena Vojinović, pedijatar i imunolog iz Kliničkog centra Niš.

Redovna nastava može otežati epidemiju

Iz Udruženja pedijatara tvrde da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa, te da je upravo zato potrebno organizovati onlajn nastavu ili odložiti početak drugog polugodišta.

"Mi ne možemo da zahtevamo ništa, ali iznosimo svoje mišljenje za koje smatramo da je u interesu zaštite dece. Činjenica je da se o krajnjem ishodu omikrona kod dece možda najmanje zna u ovom trenutku", kaže za Euronews Srbija predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis.

Euronews

Konstantinidis dodaje da je nova varijanta, koja je već postala dominantna u Srbiji, četiri ili pet puta zaraznija od delte, a kod dece je procenat obuhvata vakcinacije veoma mali.

"Ono što nas je presudno opredelilo za ovu preporuku, je postojanje epidemije gripa, kao i mogućnost udruženog zaražavanja i pojave oblika bolesti koja može biti teža od samog omikrona. Zato smatramo da školsku godinu treba ili odložiti ili preći na onlajn nastavu", naglašava predsednik Udruženja pedijatara .

Uprkos toj preporuci u Vojvodini su đaci danas krenuli u drugo polugodište i pohađaju redovnu nastavu, dok su srednjoškolci nastavili nastavu pre nedelju dana po kombinovanom modelu. Sledeće nedelje bi trebalo da krenu u školu i učenici u centralnoj Srbiji, a o modelu nastave će se odlučiti u utorak na sednici Tima za škole.

"Činjenica je da će (redovna nastava) dovesti do bržeg ili lakšeg zaražavanja. Ovaj talas će imati pik sa strmoglavnijim usponom. Deca su inače više izložena infekciji od odraslih, a ni svi nastavnici nisu vakcinisani. Drugo, učenici će u školu verovatno ići gradskim prevozom", objašnjava Konstantinidis.

S druge strane, Tiodorović smatra da neće biti odlaganja nastavka školske godine, ali i dodaje da u potpunosti podržava odluke pedijatara. Naglašava da je oštrijim merama mogla da se izbegne trenutna epidemijska situacija.

"Sa oštrijim merama ne bismo došli do ovoga, razvukli bismo epidemiju, smanjili bismo pritisak na kovid ambulante. Sada imamo situaciju da kovid ambulante moraju da pretrpe ovaj strašan udarac", zaključio je dr Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija