Društvo

Direktor Tiršove: Dolaze nam deca sa postkovidom i teškom kliničkom slikom

Komentari

Autor: RTS

23/03/2022

-

11:23

Direktor Tiršove: Dolaze nam deca sa postkovidom i teškom kliničkom slikom
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjem talasu epidemije virusa korona u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj je nešto manje teških pacijenata nego u prethodnim talasima. Međutim, javljaju se deca sa postkovid simptomima, kaže direktor klinike dr Siniša Dučić.

On je za RTS rekao da se u ovom trenutku u toj klinici nalaze dva pacijenta pozitivna na koronavirus, koji su testirani rutinski - jer su došli na operaciju. Oni nemaju nikakve simptome. Napominje da su u kliniku u Tiršovoj od početka pandemije dolazili najteži pacijenti koji su zahtevali intenzivnu negu.

"U toku poslednjeg talasa bilo je nešto manje teških pacijenata, s tim što smo u ovom talasu imali postkovid pacijente. Od početka pandemije lečili smo više od 50 dece sa postkovid simptomima, mahom sa teškom kliničkom slikom, febrilnim stanjem, sa svim parametrima zapaljenja", kaže Dučić.

Dodaje da su u postkovidu najviše pogođeni srce, pluća, bubrezi, ali da su takvi pacijenti dobro prolazili nakon intenzivnog lečenja koje traje nekoliko nedelja.

Radili hitne operacije

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu su, u pikovima pandemije, na klinici smanjivani elektivni operativni program i elektivne pedijatrijske intervencije, koje nisu hitne. Ističe da se nije desilo da neki hitan pacijent nije operisan ili zbrinut.

profimedia

 

"Naše hitne hirurške i pedijatrijske ambulante su radile punom parom. Sada radimo punom parom", rekao je Dučić.

Zbog kovida je stala i transplantacija, ali se sada i to vraća u redovan režim.

"To je uticalo na to da je veći broj pacijenata na hemodijalizi. Tu smo podbacili", kaže Siniša Dučić.

Najteži pacijenti

Dodaje da se na Dečjoj klinici u Tiršovoj radi sa najtežim bolesnicima, po principima moderne medicine. Svu opremu koja im je potrebna, kaže, imaju.

"Princip i metod i uslovi lečenja nisu gori nego u nekim stranim zemljama", rekao je direktor klinike i napomenuo da ima prostora da se brzo prihvati i način i organizacija rada koja postoji i na nekim velikim klinikama u svetu.

Što se tiče lečenja dece u inostranstvu, napominje da je princip da se svi strani stručnjaci koji nešto rade bolje dovedu u Srbiju.

"Puno je jednostavnije i roditeljima i deci da se dete leči u Tiršovoj, nego u Moskvi ili nekom drugom gradu. Drugo, stranci kada dođu, oni vrše edukaciju naših mladih lekara", rekao je Dučić i naglasio da će uskoro lekari iz Nemačke dolaziti u Tiršovu, a da će naši lekari odlaziti u Univerzitetski klinički centar u Nemačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija