Zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija traži novi naziv za majmunske boginje

Komentari

Autor: BBC

14/06/2022

-

19:58

Svetska zdravstvena organizacija traži novi naziv za majmunske boginje
Svetska zdravstvena organizacija traži novi naziv za majmunske boginje - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da sarađuje sa stručnjacima na pronalaženju novog naziva za majmunske boginje.

Ova vest dolazi nakon što je više od 30 naučnika prošle nedelje pisalo o "hitnoj potrebi za nediskriminatornim i nestigmatizirajućim" nazivom za virus i bolest koju on izaziva. Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netačno i diskriminatorno, rekli su.

Jedno od predloženih novih imena je "hMPXV", ali će ipak morati da se sačeka na to šta će SZO reći.

Poslednjih nedelja širom sveta zabeleženo je oko 1.600 slučajeva ove bolesti. Dok su prijavljena 72 smrtna slučaja u zemljama u kojima su majmunske boginje već bile endemske, nijedan nije zabeležen u 32 zemlje u kojima je zaraza evidentirana poslednjih meseci, kao što je Velika Britanija, preneo je BBC.

U poslednjih nekoliko meseci virus se širio na neuobičajen način, a uglavnom je ipak zabeležen u Africi, iako se smatra da su glodari, a ne majmuni, glavni organizmi koji su mu domaćini.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će sledeće nedelje održati hitan sastanak kako bi se utvrdilo da li da se epidemija klasifikuje kao vanredna situacija od međunarodnog značaja za javno zdravlje  - najveći alarm koji agencija UN može da oglasi.

Jedine druge bolesti zbog kojih se to dešavalo u prošlosti su svinjski grip, dečija paraliza, ebola, zika i kovid.

"Izbijanje majmunskih boginja je neobično i zabrinjavajuće. Iz tog razloga sam odlučio da sazovem Komitet za hitne slučajeve u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima sledeće nedelje", rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Dodao je da će se na sednici proceniti da li ova epidemija predstavlja vanrednu situaciju od međunarodnog značaja  za javno zdravlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin