Zdravlje

SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću

Komentari

Autor: BBC

23/07/2022

-

16:40

SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću
SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću - Copyright Tanjug/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću. Ova klasifikacija je najvecće upozorenje koje SZO može da izda i prati porast broja slučajeva širom sveta.

Do ovakve odluke je došlo na kraju drugog sastanka komiteta SZO za hitne slučajeve virusa. Do sada je prijavljeno više od 16.000 slučajeva iz 75 zemalja, rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus.

Do sada je bilo pet smrtnih slučajeva od posledica epidemije, dodao je on. Trenutno postoje još samo dve takve vanredne zdravstvene situacije - pandemija koronavirusa i kontinuirani napori na iskorenjivanju dečije paralize.

Gebrejesus je istakao da komitet za hitne slučajeve nije uspeo da postigne konsenzus o tome da li izbijanje majmunskih boginja treba da se klasifikuje kao globalna zdravstvena opasnost, ali je odlučio da je stvar zaista poprimila međunarodni značaj.

"Procena SZO je da je rizik od majmunskih boginja umeren globalno i u svim regionima, osim u evropskom regionu, gde rizik ocenjujemo kao visok", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin