Zdravlje

Indija u novom problemu: Infekcija koja oduzima vid sve češća kod kovid pacijenata

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2021

-

15:34

Indija u novom problemu: Infekcija koja oduzima vid sve češća kod kovid pacijenata
Indija u novom problemu: Infekcija koja oduzima vid sve češća kod kovid pacijenata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U trenucima dok se Indija bori sa dramatičnim skokom u broju obolelih od virusa korona, zemlja se suočava sa još jednom infekcijom. Naime, slučajevi mukormikoze skočili su u poslednjih nekoliko meseci, a stručnjaci navode da se infekcija može smatrati "komplikacijom uzorkovanom koronavirusom".

U indijskoj državi Gudžarat zabeležen je rast broja obolelih od ove bolesti, a kako piše "India today", najmanje osam osoba izgubilo je vid u Suratu nakon što su se oporavili od kovida-19. 

U poslednje dve sedmice, grad Surat je prijavio čak 40 slučajeva mukormikoze, bolesti poznate i kao infekcija "crne plesni". Infekcija, koju je pokrenuo kovid-19, može da se izleči, ali u slučaju da se ne prijavi na vreme, stanje može da dovede do gubitka vida, a u nekim slučajevima i smrti.

Šta je mukormikoza?

Reč je o retkoj infekciji koju uzorkuje izlaganje crnim plesnima koje se mogu često pronaći u zemlji, biljkama, đubrivu, voću i povrću u fazi truljenja. Inficira sinuse, mozak i pluća, a može da bude opasna po život za osobe koje imaju dijabetes ili slab imunološki sistem usled teških bolesti poput kancera i HIV/AIDS.

Kako stručnjaci navode, simptomi zavise od toga gde se plesni u telu razviju. Ukoliko je to u sinusima ili predelu mozga, simptomi mogu da uključe oticanje jednog dela lica, glavobolju, zapušenost nosa ili sinusa, temperaturu, pojavu crnih lezija. Može dovesti do bolovima u očima, pa i gubitka vida ukoliko se ne leči odmah. Ukoliko su plesni u plućima, simptomi uključuju temperaturu, kašalj, bol u grudima i kratak dah, navodi "The Indian Express".

Doktori veruju da mukormikozu, koja ima stopu mortaliteta oko 50 odsto, pokreće korišćenje steroida, koji igraju važnu ulogu u lečenju teško obolelih kovid-19 pacijenata.

Steroidi se koriste u lečenju upale pluća kod kovida-19 i mogu da zaustave "veću štetu" koja se može dogoditi kada imunološki sistem tela prekomerno krene u borbu protiv virusa korona. Ipak, oni smanjuju i imunitet i povećavaju nivo šećera u krvi i kod onih pacijenata koji imaju dijabetes, i kod drugih.

Veruje se zbog toga da upravo pad imuniteta dovodi do pojave mukormikoze.

profimedia

 

Bolnica "Sion" u Mumbaju prijavila je 24 slučaja ove infekcije u prethodna dva meseca. Čak 11 pacijenata je izgubilo oko, a šestoro je umrlo. Većina pacijenata su ljudi u srednjim godinama i dijabetičari koji su se razboleli dve nedelje nakon što su se oporavili od kovida-19, piše BBC.

Indijski lekari iznenađeni su koliko je česta ova infekcija tokom drugog talasa epidemije, u odnosu na ono što se događalo prošle godine. Doktor Akšaj Nair, hirurg specijalizovan za očne bolesti u Mumbaju, rekao je za BBC da u prethodne dve godine nije bilo više od 10 slučajeva.

"Ove godine je nešto drugačije", kaže on.

I doktor Raguraj Hedže iz Bengularua kaže da za više od deset godina rada nije video više od jednog ili dva slučaja godišnje.

Navode da se većina pacijenata u Indiji kasno javi lekaru, u trenucima kada već gube vid, te da hirurzi moraju da uklone oko kako bi zaustavili da se infekcija proširi na mozak.

U nekim slučajevima, doktori navode da su pacijenti izgubili vid u oba oka, a bilo je situacija u kojima je morala da bude uklonjena i vilična kost.

Intravenozna injekcija protiv ove infekcije košta 3.500 rupija (oko 40 evra) po dozi i mora da se daje svakog dana i do osam nedelja nakon dijagnostike. Ovaj lek je jedini efikasan protiv ove bolesti.

Doktor Rahul Baksi, dijabetolog iz Mumbaja, navodi da je jedan od načina da se spreči širenje infekcije da se osigura prava doza steroida kovid-19 pacijentima i tokom lečenja, ali i nakon oporavka.

Komentari (0)

Magazin