Zdravlje

Laboratorija u Vuhanu ponovo u fokusu posle izjave SZO: Organizacija apelovala da se ne vrše "opasni eksperimenti sa virusima"

Komentari

Autor: ERTnews.gr

04/07/2021

-

16:15

Laboratorija u Vuhanu ponovo u fokusu posle izjave SZO: Organizacija apelovala da se ne vrše "opasni eksperimenti sa virusima"
Laboratorija u Vuhanu ponovo u fokusu posle izjave SZO: Organizacija apelovala da se ne vrše "opasni eksperimenti sa virusima" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija u svojoj ekskluzivnoj izjavi za portal grčkog javnog servisa ERT ističe da "kontroverzni eksperimenti dobijanja funkcije sa opasnim patogenima, ne bi trebalo da se sprovode osim ako ne postoje jasno uverljivi razlozi".

Brojni strani mediji su ovu izjavu SZO preneli i doveli u vezu sa navodima američke Vlade koji su izneti u maju ove godine, da se troje zaposlenih u Institutu za virusologiju u Vuhanu zarazilo koronvirusom SARS-CoV-2 još u novembru 2019, pre prvih zvanično prijavljenih slučajeva u Kini.

SZO je za ertnews.gr istakla da "zbog očigledne i ozbiljne opanosti koju, kao posledicu mogu izazvati ovakvi eksperimenti, oni ne bi trebalo da se sprovode, osim ako ne postoje posebni razlozi i uz pojačane mere nadzora i bezbednosti“.

Smatra se da izjava organizacije u osnovi potvrđuje sprovođenje takvih eksperimenata u mnogim zemljama. Još ranije su postojali nezvanični navodi da su se ovakvi eksperimenti sa koronavirusima vršili i u Institutu za virusologiju u Vuhanu dok se u pitanje dovodilo i to da li su laboratorije ispunjavale potreban nivo biološke sigurnosti, prenose grčki mediji.

Istraživanje dobijanja funkcije odnosi se na serijsko sekvenciranje mikroorganizama radi povećanja njihove prenosivosti, virulencije, imunogenosti i tropizma domaćina primenom selektivnog pritiska na kulturu. Grčki ERT navodi da su se ovakvi eksperimenti vršili u najmanje 13 laboratorija sa četvrtim nivoom bezbednosti širom sveta, a da je njihov cilj pronalaženje novih tretmana ili vakcina protiv opasnih virusa.

SZO naglaša da se "zbog očigledne ozbiljnosti rizika koje ovi eksperimenti mogu predstavljati, preporučuje da se oni ne izvode, osim ako postoje jasno uverljivi razlozi, kao i strog nadzor bezbednosti“.

profimedia

 

Suočena sa opasnostima takvih eksperimenata, SZO za ERT naglašava da je još 2010. godine objavila relevantnu direktivu, tačnije dokument sa smernicama i potencijalnim rizicima.

Dokument sadrži niz dopunskih opcija i smernica za upravljanje potencijalnim bezbednosnim rizicima. Takođe se predlažu i okviri za upravljanje rizikom u slučaju biološke opasnosti, kao i upitnik za samoprocenu namenjen onima koji sprovode ovakva istraživanja, a koja bi mogla biti zloupotrebljena, uključujući upotrebu sintetičkih bioloških tehnologija.

Stoga se SZO ove godine vratila na pitanje preispitivanju terminologije oko pravila koja bi trebalo da važe u ovako odgovornim istraživanjima, s ciljem da se ažuriraju smernice u ovoj oblasti rada. Iz tog razloga je u decembru 2020. godine objavljeno četvrto izdanje laboratorijskog priručnika za biološku sigurnost.

Ovaj priručnik se danas naširoko koristi u kliničkim i javnim zdravstvenim laboratorijama svih bezbednosnih nivoa, kao i u drugim sektorima biomedicine širom sveta i postavlja jasan standard za praksu i biološku bezbednost.

Komentari (0)

Magazin