Zdravlje

Nula kalorija, mnogo problema: Zaslađivač eritritol povećava rizik od srčanih oboljenja i infarkta

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

12:22

Nula kalorija, mnogo problema: Zaslađivač eritritol povećava rizik od srčanih oboljenja i infarkta
Nula kalorija, mnogo problema: Zaslađivač eritritol povećava rizik od srčanih oboljenja i infarkta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Najnovija studija, objavljena u naučnom časopisu "Nejčr medisin" ("Nature medicine") ustanovila je vezu između visokog nivoa zaslađivača eritritola u krvi i povećanog rizika od srčanih oboljenja, pojave krvnih ugrušaka i infarkta.

"Rizik nije zanemarljiv", saopštio je vođa ove studije, doktor Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju u Klivlendu, prenosi SNN.

Hejzen je rekao da i proizvodi za dijabetičare, koji se prodaju kao navodno zdrava hrana, imaju u sebi mnogo potencijalno opasnog eritriola. Konstatovao je da je ova supstanca nesumnjivo štetna i da medicina mora "pod hitno" da se posveti daljem istraživanju eritritola.

Savet za kontrolu kalorija, organizacija koja zastupa interese proizvođača niskokaloričnih napitaka i hrane, ogradila se od rezultata ove studije, tvrdeći da su oni u suprotnosti sa svim dosadašnjim naučnim istraživanjima.

"Učesnici ove studije su već imali povišen rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako da njene zaključke nije moguće primeniti na opštu populaciju", saopštio je izvršni direktor Saveta za kontrolu kalorija Robert Renkin.

Eritriol se u prirodi nalazi u voću i fermentisanim namirnicama, tokom proizvodnje se često dodaje i navodno "prirodnoj" steviji.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin