Zdravlje

Istraživanje: "Večne hemikalije" koje se nalaze u proizvodima za domaćinstvo mogu da smanje plodnost žena za 40 odsto

Komentari

Autor: Euronews

26/03/2023

-

15:30

Istraživanje: "Večne hemikalije" koje se nalaze u proizvodima za domaćinstvo mogu da smanje plodnost žena za 40 odsto
Istraživanje: "Večne hemikalije" koje se nalaze u proizvodima za domaćinstvo mogu da smanje plodnost žena za 40 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veća izloženost polifluorovanim alkil supstancama koje su poznate kao PFAS hemikalije ili "večne hemikalije" i koje se nalaze u našem neposrednom okruženju i u mnogim proizvodima za svakodnevnu upotrebnu, mogu da utiču i na problem ženama koje žele da ostane u drugom stanju, pokazuje poslednje istraživanje škole Ikan u Njujorku.

Naime, "večne hemikalije" su ovaj naziv dobile jer se ne razlažu, a zahvaljujući njihovom svakodnenvom korišćenju mogu lako da se nakupe u telu i da budu toskične, piše Euronews.

Najnovija studija koju su radili naučnici iz medicinske škole Ikan u Njujorku pokazala je da upravo supstanca PFAS može da utiče i do 40 odsto na začeće kod žene. Zbog toga oni savetuju da se izbegavaju svi proizvodi koji sadrže ovu supstancu. Inače njega sadrži širok spektar proizvoda: od kokica za mikrotalasnu, materijala koji ne mogu lako da se zaprljaju i uflekaju do posuđa.

Istraživanje je rađeno u periodu između 2015. i 2017. godine a žene su, praćene najmanje godinu dana. Glavni autor dr Najten Koen je rekao da je da je nakon njega zaključak njeogovog tima da je najbolje izbegavati proizvode koji sadrže ovu supstancu, naročito žene koje tek planiraju potomstvo.

profimedia

 

"Nakon istraživanja uočili smo da PFAS može da smanji plodnost kod žena, a izloženost njemu treba da naročito da smanje one žene koje žele da ostanu u drugom stanju", rekao je on za Euronews.

Šta je PFAS?

Reč je o klasi veštačkih hemikalija koje se decenijama koriste u širokom spektru industrije kako bi se stvorili proizvodi otporni na toplotu, vodu, masnoću i mrlje. Nedavno su pronađeni i na neočekivanim mestima kao što su toalet papir i donji veš.

Zbog svojih veoma jakih veza sa fluor-uglenikom, ove hemikalije se ne razlažu lako u okoini i našim telima. Umesto toga one se akumuliraju mesecima i godinama i mogu da ostave određene posledice, a njihovi tragovi prnađeni su prakično na svakom mestu na planeti.

Prethodna istraživanja su povezala PFAS i sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka, posebno bubrega i testisa. Naučnici iz Njuorka su veruju da on takođe može da utiče i na plodnost žene.

Poremećaj reproduktivnih hormona

Naime, Koen objašnajva da članovi njegovog tima i on sumnjaju da PFAS utiče na plodnost žena tako što utiče na reproduktivne hormone, međutim navodi da je njihovo istraživanje u ovom okviru bilo ograničeno.

"Nismo imali dostupne podatke o nivoima ženskih reproduktivnih hromona, tako da to ne možemo zaista da potvrdimo sve ovo na osnovu podataka koje smo imali", rekao je.

Još jedno ograničenje po pitanju ovog istraživanja bilo je i to što su naučnici posmatrali sedam najzastupljenijih PFAS supstanci koje su se poklopile sa njihovom hipotezom. Međutim, postoji na hiljadu ovakvih vrsta koje nisu ispitane, a pored žena, nepoznanica je i kave posledice izložnisto "večnim hemikalijama" mogu da imaju i mušarci.

U svakom slučaju postoji opravdana sumnja da utiču na potomstvo, jer su to potrdile i ranije studije koje navode da izloženost PFAS-u tokom rane trudnoće može da utiče na to da deca, dečaci, kasnije imaju manje kvalitetnu spermu.

profimedia

 

"PFAS može da poremeti naše reproduktivne hormone i povezan je sa odrloženim početkom poberteta i povećanim rizikom od endometrioze i sindroma policističnih janika u nekoliko prethodnih studija", rekao je dr Damanskini Valvi koji je zajedno sa Koenom radio ovo poslednje istraživanje.

Kako kaže, prethodne studije su međusobno povezane sa njihovom.

"Ono što naša studija dodaje je da se generalno može smanjiti plodnost kod žena koje su generalno zdarave i pokušavaju da zatrudne", rekao je.

Istraživači, čiji su nalazi objavljeni u Science of the Total Environment, sada pozivaju na strože propise koji zabranjuju upotrebu toksičnih hemikalija, kao što je PFAS, u svakodnevnim proizvodima.

Prošle godine, Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) otkrila je da PFAS može da izazove štetu širokog spektra. PFAS nisu jedine hemikalije koje prodiru u našu vodu i prehrambene proizvode za koje se sumnja da narušavaju plodnost. Istraživanja su takođe povezala ftalate i bisfenole, koji se nalaze u mnogim ambalažama, sa nižim brojem spermatozoida.

Komentari (0)

Magazin