Zdravlje

Naučnici istraživali da li onlajn komunikacija smanjuje rizik od pojave demencije

Komentari

Autor: J.S/BBC

25/05/2021

-

08:39

Naučnici istraživali da li onlajn komunikacija smanjuje rizik od pojave demencije
Naučnici istraživali da li onlajn komunikacija smanjuje rizik od pojave demencije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Onlajn razgovori putem različitih aplikacija tokom protekle godine doživele su vrhunac, piše CNN.

Njihovo korišćenje postalo je dosta popularno i među starijom populacijom gde ima i onih kojima je od početka pandemije tehnologija bila jedini način za održavanje odnosa sa bliskim ljudima. Zbog toga su naučnici rešili da provere kako korišćenje modernih tehnologija inače utiče na mozgove starijih, posebno na njihovo pamćenje.

 

Unsplash

 

Studija, koju je sproveo Institut za starenje i pamćenje Univerziteta u zapadnom Londonu, pokazala je da su starije osobe ipak imale dosta koristi od korišćenja onlajn komunikacija. 

Oni su u okviru svog istraživanja uključili 11.408 ljudi koji su stariji od 50 godina koji su odgovarali su na pitanja koliko često s porodicom i prijateljima komuniciraju onlajn, koliko telefonom, a koliko „u četiri oka“. Nakon toga su morali da rešavaju testove memorije u kojima su u različitim intervalima imali za zadatak da zapamte deset reči.

Tada je utvršeno da upravo aplikacije poput "Zoom-a" najviše koriste starijima, jer se na taj način smanjuje mogućnost od pojave demencije.

Pokazalo se i da redovna komunikacija pomaže u održavanju dugoročne memorije, a da je posebno značajna za starije koji za komuniciranje često koriste modernu tehnologiju i internet memorija u manjoj meri propada nego onim osobama koje ne koriste ovaj vid komunikacije.

Ispitanici koji su sa drugima komunicirali samo na tradicionalan način pokazali su veće propadanje kognitivnih sposobnosti u poređenju sa onima koji su koristili moderne tehnologije.

"Prvi put smo pokazali uticaj koliko su različite vrste interakcija bitne za dugoročno pamćenje, a posebno koliku korist starije osobe imaju od toga da koriste modernu tehnologiju", rekao je vođa studije Snori Ransen.

Inače, studija koja je sprovedena prošle godine pokazala je da mlađe osobe koje su sklone negativnom razmišljanju imaju veće šanse da kasnije u životu razviju razne oblike demencije.

Komentari (0)

Magazin