Život

Odupiranje „menstrualnom siromaštvu“: Besplatna higijenska sredstva za žene u Kataloniji

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

21:02

Odupiranje „menstrualnom siromaštvu“: Besplatna higijenska sredstva za žene u Kataloniji
Besplatni ulošci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Katalonija će besplatno obezbediti menstrualne čašice, menstrualne gaćice i uloške za višekratnu upotrebu u apotekama kako bi se suprotstavila takozvanom „menstrualnom siromaštvu“.

Ovi proizvodi bi trebalo da postanu dostupni tokom prvog kvartala 2024. godine i koristiće ih oko 2,5 miliona devojčica, žena i ljudi koji se identifikuju kao nebinarne ili transrodne osobe koje imaju menstruaciju, saopštila je danas regionalna vlada, javio je Rojters.

Kako je navedeno u saopštenju, siromaštvo tokom ciklusa, koje podrazumeva ograničen pristup proizvodima za prikupljanje menstrualne krvi, često zbog njihove cene, nedostatka objekata za pranje i obrazovanja, može dovesti do propuštanja škole ili posla i povećava rizik od infekcije i sindroma toksičnog šoka.

"U međunarodnom kontekstu preispitivanja i regresije seksualnih i reproduktivnih prava, mi ne samo da branimo ova prava... već i udvostručujemo našu posvećenost uvođenjem novih, kao što je pravo na menstrualnu jednakost", rekla je načelnica katalonskog sektora za ravnopravnost i odeljenje za feminizam Tanja Verge.

Apoteke će biti odgovorne za distribuciju proizvoda i davanje personalizovanih saveta, prenosi britanska agencija

Pored garantovanja menstrualne jednakosti, mera ima za cilj da promoviše upotrebu proizvoda za višekratnu upotrebu i smanji više od 9.000 tona otpada koji se svake godine generiše u Kataloniji od korišćenih tampona za jednokratnu upotrebu i higijenskih uložaka.

Španija je prošle godine usvojila zakon koji predviđa da se proizvodi za menstruaciju moraju besplatno deliti u školama, zatvorima, zdravstvenim ustanovama za žene i drugim javnim institucijama.

Međutim, ovo je prvi put da će besplatna distribucija ovih proizvoda biti univerzalna mera.

Škotska je 2020. godine postala prva zemlja na svetu koja je ponudila besplatne higijenske proizvode za žene, podseća Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin