Život

Više od 90 odsto žena koje pokušavaju da dobiju bebu nema dovoljno hranljivih materija

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

23:03

Više od 90 odsto žena koje pokušavaju da dobiju bebu nema dovoljno hranljivih materija
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja istraživanja pokazuju da više od 90 odsto žena, koje pokušavaju da dobiju bebu, nema dovoljno esencijalnih hranljivih materija neophodnih za zdravu trudnoću, što će se verovatno pogoršati kako vegetarijanska ishrana bude sve popularnija.

Testovi u Velikoj Britaniji, Singapuru i na Novom Zelandu na više od 1.700 žena koje su planirale da zatrudne, otkrili su da većini nedostaju nutritivne materije, koje se nalaze u izobilju u mesu i mlečnim proizvodima, a mnoge od njih ključne su za zdrav razvoj fetusa, preneo je Gardijan.

Epidemiolog i glavni autor studije na Univerzitetu u Sautemptonu, profesor Keit Godfrej naveo je da su on i kolege bili iznenađeni "koliko je uobičajen nizak ili marginalan status ovih mikronutrijenata“.

"Jednostavan odgovor za sve je da ćete, osim ako ne koristite zaista visokokvalitetnu ishranu, možda morati da razmislite o uzimanju suplemenata", naglasio je on.

Žene starosti od 18 do 38 godina, regrutovane su za Niper studiju, međunarodno ispitivanje koje istražuje da li kombinacije hranljivih materija i suplemenata, pre i tokom trudnoće mogu poboljšati zdravlje majki i njihovih beba.

Gardijan navodi da je pre začeća, devet od 10 žena, imalo marginalne ili niske nivoe folata, riboflavina, vitamina B12 ili vitamina D, dok su mnoge pokazale znake nedostatka vitamina B6 u kasnoj trudnoći.

Kao što se i očekivalo, suplementi su poboljšali nivoe vitamina kod tih žena, iako ne uvek na dovoljne nivoe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin