Život

Vređanje verskih osećanja: Zoo vrt u Indiji primoran da menja imena lavova zbog nezadovoljstva hinduista

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

10:07

Vređanje verskih osećanja: Zoo vrt u Indiji primoran da menja imena lavova zbog nezadovoljstva hinduista
Vređanje verskih osećanja: Zoo vrt u Indiji primoran da menja imena lavova zbog nezadovoljstva hinduista - Copyright AP Photo Carley Petesch

veličina teksta

Aa Aa

Indijski sud naložio je zoološkom vrtu u saveznoj državi Zapadni Bengal da promeni imena dva lava, nakon što se konzervativna hinduistička grupa požalila da imena vređaju njihova verska osećanja.

Lavica je dobila ime po hinduističkoj boginji Siti, dok je lav nazvan Akbar, po vladaru Mughala iz 16. veka, prenosi BBC.

Indijski sud je u presudi naveo da životinjama ne treba davati imena po "hinduističkim bogovima, muslimanskim prorocima, hrišćanskim ličnostima, nobelovcima i borcima za slobodu".

"Zašto davati imena kao što su Akbar i Sita? Da li bi bilo mudro da se kućni ljubimci imenuju po ljudima", upitao je sudija Saugata Batačarija, dodavši da je zoološki vrt "mogao da izbegne kontroverzu".

Desničarska organizacija "Svetski savet hinduista" (VHP) ocenila je da je imenovanje lavice po boginji "bogohulno".

U svojoj žalbi VHP, koji je povezan sa strankom indijskog premijera Narendre Modija, navodi da je primio žalbe iz svih delova zemlje zbog imena lavova.

"Sita je supruga hinduističkog boga Rama i sama je sveto božanstvo za sve hinduiste širom sveta. Takav čin predstavlja bogohuljenje i direktan je napad na verska uverenja svih hinduista", naveli su iz organizacije.

VHP je optužio vlasti u Zapadnom Bengalu, kojim vlada opoziciona stranka, da to rade namerno i zapretila da će održati proteste ako ne promene imena lavova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin