Život

Više od 70 žena u Bristolu se "udalo" za drveće kako bi ih spasile od seče

Komentari

Autor: Euronews, BBC

13/09/2021

-

22:06

Više od 70 žena u Bristolu se "udalo" za drveće kako bi ih spasile od seče
Više od 70 žena u Bristolu se "udalo" za drveće kako bi ih spasile od seče - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 70 žena "udalo" se za drveće i na taj način izrazilo protest zbog seče stabala u Velikoj Britaniji. Ekološki aktivisti isplanirali su ceremoniju kao odgovor na plan izgradnje 166 stanova gde se trenutno nalaze 74 stabla u Bristolu.

Svaka mlada nosila je venčanice koje su predstavljale različite kulture na ceremoniji, prenosi BBC. Iako brak nije pravno obavezujuć, žene su uverene da daju svoj glas u borbi za očuvanje lokalne prirode.

"Udati se za drvo je apsolutna privilegija. To nije samo sentimentalni gest, već je veoma značajan i simboličan.", kaže aktivistkinja i nevesta Suzan Haket, koja živi u toj oblasti.

Inače, tokom 2020. godine Velika Britanije je izgubila 4.150 hejkara prirodne šume, uglavnom kako bi se prokrčio put za privatne konstrukcije.

Organizatorka ovog događaja Sioban Kerans rekla je da se nadala da će ceremonija venčanja pokazati da je "drvo naš partner tokom života".

Kako navode organizatori, bili su inspirisani ženama Čipko u Indiji tokom sedamdesetih, koje su grlile drveće u Himalajima kako bi zaštitile šume od seče.

Skoriji primer dolazi iz Meksika kada su žene u San Hasintu Amilpasu održale ceremoniju maosovnog venčanja kako bi podigle svest o ilegalnoj seči 2018. godine.

"Udati se za drvo je način protesta, reći da moramo da prestanemo da istrebljujemo Majku prirodu svakog dana, svakog minuta, svake sekunde", rekla je tada mlada Dolores Lejcigi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin