Sir je možda uzrok naših noćnih mora, kažu naučnici
Komentari
08/07/2025
-19:54
Imate noćne more? Naučnici tvrde da ljubav prema siru može biti povezana sa lošim snovima.
Otkrivena je snažna povezanost između noćnih mora i netolerancije na laktozu. Bolovi u stomaku ili gasovi tokom noći mogu uticati na kvalitet sna.
Razumevanje ove veze — i eventualno izbacivanje sira iz ishrane — može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, koji već može biti narušen zbog buke, svetlosnog zagađenja ili drugih zdravstvenih problema. Dobar san je ključan za pravilno funkcionisanje organizma, prenosi Independent.
"Težina noćnih mora snažno je povezana sa netolerancijom na laktozu i drugim alergijama na hranu. Ovi novi nalazi ukazuju da promene u ishrani kod osoba sa određenim intolerancijama mogu ublažiti noćne more. Takođe, mogu objasniti zašto ljudi često krive mlečne proizvode za loše snove", objasnio je glavni istraživač dr Tore Nilsen sa Univerziteta u Montrealu.
Da bi došli do ovih zaključaka, istraživači su anketirali više od 1.000 studenata kanadskog Univerziteta Mekevan o njihovom snu, prehrambenim navikama i mogućoj vezi između ta dva faktora.
Otprilike trećina učesnika prijavila je da redovno ima noćne more. Većinu onih koji su prijavili loš san i noćne more činile su žene, koje su takođe bile sklonije da se sećaju svojih snova i skoro dvostruko češće od muškaraca prijavljivale su alergiju ili netoleranciju na hranu.

profimedia
Oko 40 procenata studenata smatralo je da kasna večera ili konzumacija određenih namirnica utiče na njihov san, dok je oko četvrtine verovalo da određena hrana može pogoršati kvalitet sna. Mnogi su krivili začinjenu hranu, slatkiše i mlečne proizvode za loš san. Ipak, samo 5,5 procenata smatra da hrana utiče na ton njihovih snova.
Osobe sa manje zdravom ishranom bile su sklonije lošim snovima, a manje su se sećale svojih snova.
Autori su uporedili prijave netolerancije na hranu sa pojavom noćnih mora i lošeg sna, otkrivši da je netolerancija na laktozu povezana sa gastrointestinalnim simptomima, noćnim morama i lošim kvalitetom sna.
"Noćne more su intenzivnije kod osoba koje su netolerantne na laktozu, imaju jake gastrointestinalne simptome i čiji je san poremećen. To je razumljivo, jer znamo da i drugi telesni simptomi mogu uticati na snove“ rekao je Nilsen.
Istraživači su primetili da bi veća svest o netoleranciji na hranu mogla da znači da su studenti u studiji jeli manje namirnica koje bi mogle dovesti do negativnih posledica. U prethodnoj studiji koju je dr Nilsen sproveo pre više od decenije, još veći broj učesnika prijavio je vezu između hrane i snova.
Ranija istraživanja, nezavisna od Nilsenovih, takođe su ukazivala na ovu povezanost, a konkretno se plavi sir često navodio kao uzrok živopisnih snova. Ipak, neka istraživanja su pokazala i suprotno — da mlečni proizvodi zapravo mogu poboljšati kvalitet sna.
Još uvek nije potpuno jasno kako san i ishrana međusobno utiču jedno na drugo. Autori studije navode da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ove veze potvrdile i otkrili osnovni mehanizmi koji ih uzrokuju.
"Moramo proučiti veći broj ljudi različitih uzrasta, životnih stilova i prehrambenih navika kako bismo utvrdili da li se naši rezultati zaista mogu generalizovati na širu populaciju", rekao je Nilsen.
Članak je objavljen u časopisu Frontiers in Psychology.
Komentari (0)