Život

Prvi maraton istrčao u svom dvorištu: 42 kilometra nisu izazov za 70-godišnjeg Novosađanina

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.K.

25/11/2021

-

07:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ivan Živković, penzioner iz Novog Sada, najstariji je državljanin Srbije koji je ove godine istrčao Njujorški maraton. Tamo ga je poslala grupa Novosađana, želeći da ostvari san čoveku koji je u sedmoj deceniji života počeo da trči i koji je svoj prvi maraton, iz revolta, istrčao u sopstvenom dvorištu u vreme kada penzionerima, zbog pandemije koronavirusa, nije bilo dozvoljeno kretanje. 

"Nikad nisam pre toga istrčao maraton, samo polumaratone - 21 km, to mi nije bio problem. I taj 25. april prošle godine je bio dan kada je trebalo da se održi Fruškogorski maraton, ali je otkazan zbog svega poznatog. Tek negde u 10:30 sam shvatio da je to ta subota i ja se spakujem, ranac na leđa, gojzerice i krenem da hodam oko dvorišta", kaže Ivan Živković, penzioner i maratonac iz Novog Sada.

Budući da ima 70 godina, dvorište, zbog mera koje su bile na snazi, nije smeo da napusti. Posle nekoliko sati šetnje ubrzao je tempo i počeo da trči, a kad je jednom krenuo više nije stajao.

Otišao je na maraton u Sarajevu, Sofiji, Istanbulu, Varni, Beču i konačno, u Njujorku.

Prvi zvanični maraton u Istanbulu istrčao je pod falsifikovanim brojem, jer je starosna granica za učesnike 65 godina. U Njujork, gde je najviše hteo da ode, poslali su ga prijatelji.

"Odlučili smo da ga pošaljemo zato što mu je to bila najveća želja, prvo da ga vidi, drugo Njujork njegovom senzibilitetu pasuje. Kada imate tu energiju sa 70 plus godina, ona se strašno široko rasipa i zahvata ogroman broj ljudi. Mi smo Novosađani. Novi Sad je uvek bio tu za svoje najmilije", rekao je Minja Bolesnikov, zet maratonca i inicijator ideje.

Špalir od 42 km u Njujorku

Živković keže da isključivo na njujorškim mostovima nije bilo publike tokom maratona, a na svakoj drugoj destinaciji bi se čulo navijanje.

"Stalno neko ciči, dobacuje neku bombonicu, čokoladicu, voćku, sokić. Četrdesetdva kilometra je špalir", opisao je svoje iskustvo 70-godišnji Novosađanin.

Od 33.000 ljudi koji su tog dana trčali, njih 25.000 završilo je Njujorški maraton, a među njima i Ivan Živković – jedan od 20 građana Srbije koji su to učinili, a definitivno jedini sa 70 godina.

Iako je često planinario po Fruškoj gori, do pre dve godine nije trčao. Pre nego što je iz revolta prvi maraton istrčao u svom dvorištu, pridružio se ljudima okupljenim oko novosadskog Novembar projekta. 

"Novembar projekat je besplatni fitnes program na otvorenom. Glavni slogan je – samo se pojavi", ističe Mihajlo Jovanović, osnivač Novembar projekta u Novom Sadu.

Maratonac iz Novog Sada tvrdi da dok bude hodao dolaziće na ove projekte, a njegove sledeće stanice su Bokeški maraton u decembru, Katmandu u januaru, pa Malta i Rim.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin