Život

Muzej budućnosti u Dubaiju: Izložba koja vas vodi na svemirsku stanicu 2071. i tropske prašume

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

22:50

Muzej budućnosti u Dubaiju: Izložba koja vas vodi na svemirsku stanicu 2071. i tropske prašume
Muzej budućnosti u Dubaiju: Izložba koja vas vodi na svemirsku stanicu 2071. i tropske prašume - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej budućnosti, 77 metara visoka zgrada elipsaste forme sa otvorom u sredini, otvoren je u Dubaiju raskošnom ceremonijom i sigurno je da će brzo postati jedna od glavnih atrakcija i "arhitektonska i kulturna ikona" prestonice Ujedinjenij Arapskih Emirata.

Zgradu muzeja, koji će se stalno menjati i prilagođavati, projektovao je poznati arhitektonski studio iz Dubaija, "Kila dizajn", a nalazi se nedaleko od najviše zgrade na svetu "Burdž Kalife".

Izgrađena za Fondaciju budućnost Dubaija, zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionica za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

Tanjug/AP/Kamran Jebreili

 

"Muzej budućnosti je 'živi muzej', koji se stalno prilagođava i menja, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i iteraktivne promene njegovih sadržaja i pronalazaka", rekao je Muhamed Al Gergavi, predsednik Fondacije za budućnost Dubaija.

Muzej ima višenamensku salu kapaciteta hiljadu mesta, kao i salu za predavanja sa 345 mesta. Na pet spratova galerijskog prostora nalaze se eksponati posvećeni istraživanju svemira, digitalnoj projekciji amazonske prašume i prototipovima budućih proizvoda.

Stoga ne čudi što se u delu muzeja možete upoznati sa životom na svemirskoj stanici 2071, dok u drugom možete upoznati uzbudljivu Amazoniju.

Na najvišem spratu, predstavljena je izložba posvećena kosmosu, a koja pruža mogućnost da svaki posetilac kreira svoju "zvezdanu" priču.Jedna od interaktivnih postavki podrazumeva da posetilac istraži sebe u svetu koji stimuliše njegova čula, predviđen je prostor za meditaciju, za ponovno povezivanje sa sobom i vraćanje u prirodnu ravnotežu.

Tanjug/AP/Kamran Jebreili

 

Čitav sprat posvećen je istraživanjima i tehnologijama koje mogu oblikovati budućnost, ali su ponuđeni i odgovori na brojne izazove sa kojima se planeta i društvo suočavaju. Širom zgrade postoje i laboratorije koje testiraju novine iz oblasti zdravlja, obrazovanja, energije, transporta...

Muzej budućnosti ima i deo posvećen najmlađim posetiocima, ali i on je dizajniran tako da podstiče mlade umove da sami dođu do novih otkrića o sebi i svetu u kom žive.

Associated Press • Euronews Serbia

Zgrada visoka 77 metara podržana je čeličnom konstrukcijom, u strukturi nema unutrašnjih stubova, bilo je potrebno 18 meseci da se izgradi fasada (17.600 kvadratnih metara), a koja je obložena nerđajućim čelikom sa prozorima u obliku citata vladara Emirata ispisanih arapskom kaligrafijom.

Tanjug/AP/Kamran Jebreili

 

Tri rečenice ispisane na zgradi, a koje se na sličan način pojavljuju i na belim zidovima unutrašnjosti muzeja glase: "Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe dugo nakon što nas ne bude", "Budućnost pripada onima koji mogu da je zamisle, osmisle i izvedu. To nije nešto što čekate, već stvarate" i "Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza napretka i obnove nacija i naroda".

Tanjug/AP/Kamran Jebreili

 

Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer UAE i vladar Dubaija, zajedno sa prestolonaslednikom Dubaija i zamenikom premijera i ministra finansija, otvorili su danas ovaj kultni spomenik i novo arhitektonsko čudo, uz jednoglasnu ocenu da je u pitanju najlepša zgrada na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin