Život

Ružno pače podvodnog sveta: Ove ribe nisu lepe, ali njihovo spasavanje od izumiranja je ključno

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2022

-

14:59

Ružno pače podvodnog sveta: Ove ribe nisu lepe, ali njihovo spasavanje od izumiranja je ključno
Ružno pače podvodnog sveta: Ove ribe nisu lepe, ali njihovo spasavanje od izumiranja je ključno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Morski život dolazi u svim oblicima i veličinama, od elegantne ribe anđela do objektivno gledajući, gadnih mrljastih riba. Međutim, naučnici ukazuju da je i ružnim ribama potrebna ljubav. "Ružni pačići" podvodnog ovakvih vrsta dovoljno da ih spasu.

U anketi koja je obuhvatila 13.000 ljudi, akademici sa Univerziteta Monpelje u Francuskoj rangirali su više od 2.400 grebenskih riba na osnovu estetske vrednosti. Otkrili su da su najružnije ribe bile u najvećem riziku od izumiranja - ali, su bile i ekološki najvažnije.

"Postoji potreba da se pobrinemo da se naše "prirodne" estetske predrasude ne pretvore u pristrasnost napora za očuvanje. Naša studija naglašava verovatno važne neusklađenosti između potencijalne javne podrške očuvanju i vrsta kojima je ova podrška najpotrebnija", kaže Nikolas Mukuet, jedan od autora studije.

Zašto su ružne ribe važne?

Lepota je u oku posmatrača, ali postoje ribe koje samo "majka može da voli". Drab taban (Achirus achirus) i teleskopska riba (Gigantura chuni) verovatno ne bi pobedile ni na jednom takmičenju lepote ali, kao i druge "ružne" ribe koje su rangirali istraživači, one su veoma važne za podvodne ekosisteme. Da bi se utvrdilo koje ribe nisu privlačne, anketa nad hiljadama ispitanika imala je za cilj da otkrije estetsku vrednost 480 grebenskih riba sa zračastim perajima.

profimedia

 

Unošenjem ovih podataka u algoritam, istraživački tim je bio u stanju da predvidi estetske ocene za više od 2.417 riba. Svetle, šarene vrste riba sa zaobljenim telima - poput ribe anđela, ribe klovnova i papagaja, dobile su najpovoljnije odgovore.

To znači da su genetski sličnije drugim ribama od svojih ružnijih vrsta. Ružne, ekološki raznovrsne ribe poput bokače (Sebastes paucispinis) i belog šljunka (Lithognathus lithognathus) takođe su bile u najvećoj opasnosti od eksploatacije i prekomernog izlova.

Nesklad između ekološke funkcije i estetike 

"Neusklađenost između estetske vrednosti, ekološke funkcije i ranjivosti od izumiranja može značiti da je najmanja verovatnoća da će je vrste kojima je najpotrebnija podrška javnosti dobiti“, upozoravaju istraživači.

Ekološka i evoluciona posebnost neatraktivnih riba čini ih važnim za funkcionisanje celog grebena. Njihov gubitak mogao bi imati nesrazmeran uticaj na ekosisteme visokog biodiverziteta.

Predrasuda o lepoti ide dalje od ribe. Prema istraživačkom radu iz 2020. godine, za kičmenjake poput sisara, riba i gmizavaca ulaže se 468 puta više u napore očuvanja nego za beskičmenjake, poput insekata, paukova i crva. Studija tvrdi da je popularnost, a ne ekološka važnost, razlog za ovu neusklađenost.

Wikimedia/steven van tendeloo

 

Takav uski fokus stavlja mnoge vrste u pravi rizik. Najviše sredstava i pažnje privukle su slatke i harizmatične životinje poput polarnog medveda, pande, tigra, snežnog leoparda i merkata.

Teže je zamisliti ružnu, ali kritično ugroženu žabu (Titicia) kao zaštitno lice dobrotvorne organizacije za zaštitu prirode. Ali, takve manje lepe životinje igraju vitalnu ulogu u svom okruženju.

Studija iz 2016. pokazala je da 73 posto australijskih akademskih publikacija pokriva torbare, kao što su koale i kenguri. Nasuprot tome, glodari i slepi miševi su dobili 11 odsto pažnje, iako su činili 45 odsto uključenih sisara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin