Život

Veliki grad na Mediteranu tone, do 2050. pod morem bi mogla biti trećina grada

Komentari

Autor: Jutarnji list

04/11/2022

-

07:07

Veliki grad na Mediteranu tone, do 2050. pod morem bi mogla biti trećina grada
Aleksandrija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Najveća luka i drugi po veličini egipatski grad Aleksandrija za nekoliko desetina godina mogao bi nestati pod morem. Čak i po najboljem scenariju UN-a, trećina grada, koji je na delti Nila osnovao Aleksandar Veliki, biće pod vodom ili nenastanjiva do 2050. godine, prenosi Jutarnji list.

Milon i po stanovnika od ukupno šest miliona moraće da pobegne iz svojih domova, a u velikoj opasnosti od Sredozemnog mora su i drevne ruševine grada i istorijski spomenici.

Do sada su stotine stanovnika morale da napuste stanove koje su potkopale poplave 2015. i 2020. godine.

Kako prenosi Jutarnji list, svake godine grad tone za više od tri milimetra zbog brana na Nilu koje zadržavaju rečni mulj koji je nekad učvršćivao tlo te vađenja gasa ispod mora. Istovremeno nivo mora raste zbog globalnog zagrevanja.

Po najgorim predviđanjima UN-ovog panela za klimu IPCC Sredozemno more bi se moglo podići za jedan metar u roku od trideset godina.

Pixabay

 

To bi poplavilo "trećinu jako produktivnog poljoprivrednog zemljišta u delti Nila" kao i "gradove od istorijske važnosti kao što je Aleksandrija", dodaje se.

Trećina grada bi mogla nestati

Stručnjaci UN-a kažu da će se nivo Sredozemnog mora podići brže od gotovo svih mora na svetu.

"Klimatske promene su realnost, a ne više šuplja pretnja", rekao je Ahmed Abdel Kader, čelnik agencije za zaštitu egipatske obale.

Po drugim egipatskim i UN-ovim istraživanjima, čak i u najboljem slučaju, Sredozemno more će se podići za 50 centimetara do 2050.

Aleksandrija bi tada bila poplavljena 30 odsto, četvrtina stanovnika morala bi se preseliti, a 195.000 bi izgubilo posao.

Takva katastrofa imaće dramatične posledice za 104 miliona stanovnika Egipta jer se u Aleksandriji nalazi i najveća luka u zemlji i jedno je od glavnih industrijskih središta, rekao je Kader.

Širom delte more je već zašlo u kopno više od tri kilometra u poslednjih pedesetak godina, "progutavši" 1980-ih čuveni svetionik u Roseti iz 19. veka.

Sve to poklapa se s eksplozijom broja stanovnika Aleksandrije u koju se u poslednjih deset godina doselilo gotovo dva miliona ljudi, dok ulaganja u infrastrukturu, kao i drugde u Egiptu, zaostaju.

Guverner grada, Mohamed al-Šarif, rekao je da je sagrađen sistem odvodnjavanja atmosferskih voda za puteve koji bi apsorbovao milion kubnih metara kiše. Ali budući da se zbog klimatskih promena događaju sve snažnije oluje, "danas može u samo jednom danu pasti 18 miliona kubnih metara" kiše.

Komentari (0)

Magazin