Život

Biciklom prešla 8.000 kilometara da bi prenela poruku: Nemica (72) prošla kroz 17 država na putu do Šarm el Šeika

Komentari

Autor: AP

13/11/2022

-

23:46

Biciklom prešla 8.000 kilometara da bi prenela poruku: Nemica (72) prošla kroz 17 država na putu do Šarm el Šeika
Tanjug/AP/Thomas Hartwell - Copyright Tanjug/AP/Thomas Hartwell

veličina teksta

Aa Aa

Doroti Hildebrand, 72-godišnja aktivistkinja iz Nemačke biciklom je prešla put od 8.000 kilometara od Švedske do egipatskog odmarališta Šarm el Šeik na Crvenom moru gde se održava klimatski samit COP 27 i prenela poruku - "zaustavite klimatske promene".

Putovanje je trajalo više od četiri meseca na ružičastom biciklu koji Doroti Hildebrand naziva gospođica Pigi, po poznatom liku iz Mapet šoua. Prešla je Evropu i Bliski istok sve dok nije stigla u Šarm el Šeik, na jug Sinajskog poluostrva. 

Tanjug/AP/Thomas Hartwell

 

Hildebrantova je rekla da je njena misija da podigne svest i podstakne svetske lidere okupljene na godišnjoj konferenciji UN o klimi poznatoj kao COP27 da preduzmu konkretne korake za zaustavljanje klimatskih promena. Emisije gasova staklene bašte i dalje rastu, a naučnici kažu da količina gasova koji zadržavaju toplotu treba da se skoro prepolovi do 2030. godine, kako bi se ispunili ciljevi za ograničavanje temperature Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

"Oni jednostavno moraju da zaustave klimatske promene", rekla je po dolasku u Šarm el Šeik Doroti Hildenbrand pre nedelju dana i od tada je prisutna na samitu.

Odsela je u stanu svoje prijateljice, nekih 15 kilometara od mesta održavanja samita i svakog dana dolazi biciklom u centar grada gde sa svojim istomišljenicima razmenjuje iskustva i podiže svest građana.

"Svetski lideri zaista moraju da učine nešto po pitanju klimatskih promena, čak iako im svi ti apeli možda deluje neprijatno, ali nije ni meni bilo prijatno da vozim 8.000 kilometara.Ali kad postoji čvrsta volja onda kažeš  možeš ti to", rekla je Hildenbrand, prenosi AP.

Tanjug/AP/Thomas Hartwell

 

U ranijim sastancima gde se govorilo o klimatskim promenama, uvek su prve nedelje bili veliki protesti gde se okupljalo na hiljade ljudi. Ove godine je sitacija nešto mirnija, a i demonstracije su nekako prigušene.

Aktivisti su optužili svetske lidere za visoke troškove putovanja i smeštaja, ali i zbog izbora malog mesta da bi ograničili broj demonstranata. Najveće demonstracije do sada bile su u subotu, dan nakon što se američki predsednik Džo Bajden pojavio na samitu. Stotine demonstranata skandiralo je, pevalo i plesalo u oblasti nedaleko od mesta gde su se pregovori vodili u uslovima strogog obezbeđenja.

Tanjug/AP/Thomas Hartwell

 

Ova hrabra Nemica, rođena u gradu Kaselu u centralnom delu zemlje, kaže da je prvi bicikl dobila sa 10 godina i da nikada nije prestala da pedala. Godine 1978. preselila se sa suprugom u Švedsku, gde je radila na čišćenju kuća, a zatim se obučavala za brigu o starima i osobama sa invaliditetom. Penzionisana je pre više od jedne decenije. Njen aktivizam i biciklizam, širi na društvenim mrežama, zove svojim unucima.

Znak na njenom biciklu: „Biciklizam za budućnost i mir“

Tanjug/AP/Thomas Hartwell

 

Hildebrantova kaže da takođe želi da zapadne industrijalizovane nacije plate za uništenje koje su do sada izazvale i da najveći zagađivači plate siromašnim zemljama koje su najviše pogođene. Bila je nezadovoljna rezultatima sa prethodne klimatske konferencije, COP26 u Glazgovu u Škotskoj, pa je svoju šansu videla u Šarm El Šeiku.  

Vozeći biciklom u proseku oko 80 kilometara dnevno, prošla je kroz 17 zemalja da bi stigla do COP27, tako da je počevši od 1. jula, Hildebrandt prešla oko 8.830 kilometara.

Njene objave na Fejsbuku imale su hiljade pregleda i ona kaže da je dobila pozitivne povratne informacije i od pratilaca i od ljudi koje je upoznala usput. U turskom primorskom gradu Antaliji pokvario joj se bicikl. Dobrovoljci su se utrkivali da joj pomognu u popravci da bi mogla da nastavi dalje.

Bila je prinuđena da unajmi taksi kako bi prešla delove Sirije razorene sukobima, gde je imala obaveznog telohranitelja, a takođe i u Libanu. Čak i na Sinaju, lokalne vlasti su joj zabranile da vozi bicikl od luke Nuveiba do Šarm el Šeika, očigledno zbog njene bezbednosti, rekla je.

Ipak, ona je uverena da je prenela svoju poruku. 

Tanjug/AP/Thomas Hartwell

 

U četvrtak je pozvana da vozi bicikl sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom el Sisijem, takođe strastvenim biciklistom.

Ona mu se požalila na nedostatak aktivizma i velike proteste, u poređenju sa prethodnim samitima. Egipatski lider je uverio da će se glas aktivista čuti u Šarm el Šeiku.

„Svakome je dozvoljeno da demonstrira," rekao joj je predsednik el Sisi, kaže Hildebrand. 

Nakon završetka samita 18. novembra, Hildebrantova će biciklom do Kaira, a zatim do mediteranskog grada Aleksandrije gde će se ukrcati na trajekt do izraelske luke Haifa, a odatle do Grčke.

Komentari (1)

Драган

16.11.2022 14:09

С једне стране млате, а са друге замлате, па када се састану млате и замлате онда се добију "климатске промене"... А увек сам се питао како су настале "климатске промене". Фали још само Грета да одржи један суманути говор....

Magazin