Fokus

Protest aktivista u Egiptu, traže naknadu za štetu od klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

21:33

Protest aktivista u Egiptu, traže naknadu za štetu od klimatskih promena
Protest aktivista u Egiptu, traže naknadu za štetu od klimatskih promena - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Grupe aktivista koji se bore protiv klimatskih promena demonstrirale su danas u Šarm el Šeiku tokom održavanja klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP 27, tražeći isplatu naknade za rastuću "štetu" izazvanu globalnim zagrevanjem.

Pod budnim okom obezbeđenja koje je strogo kontrolisalo proteste, aktivisti, među kojima su bili brojni Afrikanci, insistirali su da "ne može biti klimatske pravde bez ljudskih prava" negodujući zbog toga što im nije bilo dozvoljeno da demonstriraju ispred velikog kongresnog centra gde se održava dvonedeljni samit, prenosi Rojters.

"Ne možemo da prihvatimo nijednu odluku koje je ovde doneta bez isplate naknade za pretrpljenu štetu", poručila je okupljenima jedna aktivistkinja i dodala da se o odredbi Pariskog sporazuma o uvođenju granice globalnog zagrevanja od 1,5 stepen Celzijusa "ne može pregovarati".

Pitanje o "gubitku i šteti" dospelo je u sam vrh političke agende na klimatskim pregovorima UN, jer se šteta koja se nanosi zajednicama koje žive na prvoj liniji izloženim ekstremnim vremenskim uslovima ili porastu nivoa mora, tokom poslednjih godina sve brže povećava u svim delovima sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet