Fokus

Keri: Nesuglasce oko saopštenja na samitu COP 27, nekoliko zemalja ne pristaje na promenu globalnog cilja

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

20:12

Keri: Nesuglasce oko saopštenja na samitu COP 27, nekoliko zemalja ne pristaje na promenu globalnog cilja
Keri: Nesuglasce oko saopštenja na samitu COP 27, nekoliko zemalja ne pristaje na promenu globalnog cilja - Copyright AP Photo/Thomas Hartwell

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko zemalja odbilo je da se u zvaničnom saopštenju sa klimatskog samita COP 27 u Egiptu pominje globalni cilj o ograničenju zagrevanja na 1,5 stepen Celzijusa, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD za klimu Džon Keri.


"Postoji vrlo malo zemalja, nekoliko njih koje su tražile da se ne koristi ova ili ona reč. Znam da Egipat ne namerava da bude zemlja u kojoj ćemo odstupiti od onoga što je postignuto u Glazgovu", rekao je Keri na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje, koje vlade se protive da se u zvaničnom tekstu pomene cilj o ograničenju zagrevanja od 1,5 stepena Celzijusa, prenosi Rojters.

Svetske vlade složile su se 2015. godine tokom samita Ujedinjenih nacija u Francuskoj da pokušaju da ograniče povećanje prosečne globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

Međutim, emisije štetnih gasova od tada rastu, a naučnici kažu da svet rizikuje da promaši cilj bez brzih i dubokih rezova.

Svet se već zagrejao za više od 1,1 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku epohu, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet