Život

Sumnja se da su pas i mačka izazvali dva požara u Japanu prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2023

-

13:20

Sumnja se da su pas i mačka izazvali dva požara u Japanu prošle godine
Sumnja se da su pas i mačka izazvali dva požara u Japanu prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vatrogasna služba i veliki proizvođač gasnih uređaja sumnjaju da su dva požara koja su se dogodila u zemlji 2022. godine izazvali psi i mačke koji su slučajno upalili plinske peći u kuhinji, prenela je danas agencija Kjodo.

Prema kompaniji za proizvodnju gasnih uređaja Paloma Co, sa sedištem u Nagoji, požare su izazvali peći na dugme, koje se za razliku od onih sa rotacionim prekidačima mogu uključiti ako se kućni ljubimci naslone na njih.

Kako podseća japanska agencija, 27. jula izbio je požar koji je uništio stan u Kobeu, na zapadu Japana, dok su stanari, američki par, bili odsutni.

Veruje se da je požar, u kojem su poginule dva kućna ljubimca, izazvala jedna od životinja kada joj je prednja šapa dotakla dugme na peći, saopštile su pripadnici lokalne vatrogasne službe. Dva dana kasnije u gradu Tojota, u prefekturi Aiči u centralnom Japanu, požar je oštetio zidove i plafon kancelarije kompanije za kućne ljubimce.

Vatrogasci su otkrili da je dugme na štednjaku bilo uključeno i da je obližnja posuda za hranu za pse teško izgorela. Vlasnica preduzeća rekla je da je požar izbio dok je bila van kancelarije pola sata i da je njenih sedam velikih pasa imalo pristup kuhinji.

Unsplash

 

Pored ova dva incidenta, sumnja se da su kućni ljubimci umešani u 18 požara širom zemlje od 2014. godine, prema podacima Nacionalnog instituta za tehnologiju i procenu.

Pre 2014. godine bilo je malo takvih požara i veruje se da je njihov porast poslednjih godina povezan sa sve većim brojem kućnih ljubimaca koji se drže u zatvorenom prostoru i širokom upotrebom peći na dugme koje omogućavaju lakše podešavanje plamena.

Zvaničnik tog instituta je rekao da korisnici takvih štednjaka treba da zatvaraju glavne ventile kada aparati nisu u upotrebi ili da koriste funkcije zaključavanja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin