Planeta

Posle tri meseca skitanja, trkački pas Leon pronađen 240 kilometara od mesta nestanka

Komentari

Autor: AP

05/06/2022

-

23:29

Posle tri meseca skitanja, trkački pas Leon pronađen 240 kilometara od mesta nestanka
Tanjug/AP/Rebecca Clark/Regal Air - Copyright Tanjug/AP/Rebecca Clark/Regal Air

veličina teksta

Aa Aa

Pas koji se takmiči na trkama psećih saonica pronađen je nakon što je pre tri meseca nestao sa kontrolnog punkta na Aljasci. Pas Leon je tokom svog skitanja prešao 240 kilometara, a pronašao ga je upravljač sankama Sebasitan Dos Santos Borhez, te sada želi da ga vrati u Francusku.

Leon je nestao u martu nakon čega komitet za praćenje izjavio da je pobegao sa kontrolnog punkta u mestu Rubi na Aljasci. U maju su stanovnici grada Mekgrata na Aljasci, 200 kilometara južno od kontrolnog punkta, prijavili da su Leona često viđali u blizini jedne kolibe.

Vlasnik kolibe i još jedan čuvar ostavili su hranu za Leona u nadi da će ga uhvatiti. Leon je na kraju pronađen u subotu rano ujutru i bio je bezbedan, budan i "razumljivo mršav, ali naizgled zdrav", prenosi AP.

Očekuje se da će Leona odvesti kod veterinara u narednim danima, a potrebno mu je zdravstveno uverenje da bi se vratio u Francusku.

Potraga od oko 1.600 kilometara preko Aljaske počela je 6. marta. Sebasitan Dos Santos Borhez krenuo je na put sa nekoliko pasa. Ruta je vodila lovce duž neukroćene i nemilosrdne divljine Aljaske, uključujući dva planinska lanca, zaleđenu reku Jukon i led Beringovog mora duž zapadne obale države. 

 

Komentari (0)

Svet