Život

Kako su pas vatrogasac i pas policajac postali influenseri: Spaseni s ulice danas u uniformama pomažu svojim spasiocima

Komentari

Autor: AP

13/04/2022

-

21:47

Kako su pas vatrogasac i pas policajac postali influenseri: Spaseni s ulice danas u uniformama pomažu svojim spasiocima
Kako su pas vatrogasac i pas policajac postali influenseri: Spaseni s ulice danas u uniformama pomažu svojim spasiocima - Copyright Tanjug/AP/Silvia Izquierdo

veličina teksta

Aa Aa

U Rio de Žaneiru, dva psa postala su lokalne maskote i može se reći, pravi influenseri, nakon što su ulaskom u redove svojih spasilaca i počeli da se "udvaraju" sve široj publici na društvenim mrežama.

Oliveira, pas kratke smeđe dlake za kojeg se smatra da ima oko četiri godine, pojavio se jednog jutra 2019. u policijskoj stanici na ostrvu Governador u Riju, povređen i slab.

"Dao sam mu hranu, vodu. Trebalo mu je vremena da se navikne na mene", rekao je Kristijano Oliveira, službenik koji je psa uzeo i kasnije mu dao ime.

U roku od nekoliko dana, Oliveira je počeo je da prati svog novog gazdu po stanici. Oliveira se nakon toga pridružio drugoj stanici, ali pas nikada nije otišao.

Pas Oliveira ima svoj Instagram profil sa više od 45.000 vernih pratilaca, uvek željnih novih fotografija i video snimaka psa u policijskoj uniformi, kako stoji na vrhu policijskih oklopnih vozila, motocikala ili kako svoju malu glavu izbacuje iz patrolnog automobila kroz prozor. Čak ima i minijaturno vatreno oružje zakačeno za svoju uniformu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CB Oliveira (@oliveira17bpm)

 

Nedaleko odatle, u zelenom kraju Laranjeiras, još jedan pas postao je maskota nakon što su ga vatrogasci spasili.

Karamelo, ime inspirisano bojom njegovog krzna, boravi u vatrogasnoj brigadi koja ga je pronašla povređenog pre skoro godinu dana. Za to vreme, 11-godišnji pas je prikupio oko 27.000 pratilaca.

karamelo je stariji i nešto manje avanturistički nastrojen od kaplara Oliveire, a "njegove" objave se fokusiraju na privlačenje pažnje u širokom spektru različitih aktivnosti, te je usredseđen i na pojedine kampanje za razvoj svesti o određenim stvarima.

On je iskoristio svoj novostečeni uticaj da unapredi svest o raku ili da podstakne donacije za žrtve prirodnih katastrofa kao što su nedavna smrtonosna klizišta u Petropolisu. Takođe, pomogao je drugim psima ili mačkama  da pronađu nove domove.

"Karemelo je pravi digitalni uticajni čovek", rekao je major Fabio Kontreiras, iz Vatrogasne brigade Katete, jedne od najstarijih u Riju.

 

 

Ali sa slavom dolazi i teret. I obožavatelji pasa su zahtevni.

"Ponekad imam previše posla. Prođe nedelju dana bez objavljivanja i ljudi se žale: "Gde je Oliveira? Da li je nestao?", šali se policajac zadužen za društvene mreže psa.

Desi se, kako kaže, da dobije više od 200 poruka u jednom danu. Ponekad samo mora da im kaže: Na odmoru je“

 

Komentari (0)

Magazin