Život

Novi presedan: "Nevesta" Islamske države ne može da se vrati u Britaniju, Vrhovni sud joj oduzeo državljanstvo

Komentari

Autor: Euronews

22/02/2023

-

20:27

Novi presedan: "Nevesta" Islamske države ne može da se vrati u Britaniju, Vrhovni sud joj oduzeo državljanstvo
Šamima Begum - Copyright AP/Metropolitan Police

veličina teksta

Aa Aa

Šamima Begum koja je otišla iz Velike Britanije u Siriju da bi se pridružila ISIS-u izgubila je pravo na državljanstvo.

Britanka, kojoj je državljanstvo oduzeto nakon što je otputovala u Siriju da se pridruži takozvanoj Islamskoj državi, žalila se na tu odluku ali joj je žalba odbijena, prenosi Euronews.

Šamima Begum, koja sada ima 23 godine, imala je 15 godina kada su se ona i još dve devojke iz Londona pridružile ekstremističkoj grupi u februaru 2015. Vlasti su joj oduzele britansko državljanstvo iz razloga nacionalne bezbednosti ubrzo nakon što je pronađena u sirijskom izbegličkom kampu 2019.

Begum je tražila odgovor od Sajida Džavida, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije, tvrdeći da je bez državljanstva ostala kao maloletna i da je trebalo da bude tretirana kao žrtva trgovine decom, a ne kao bezbednosni rizik.

Britanska vlada je tvrdila da bi ona mogla da traži bangladeški pasoš na osnovu porodičnih veza, ali je njena porodica tvrdila da je ona iz Velike Britanije i da nikada nije imala bangladeški pasoš. 

Specijalna imigraciona komisija za žalbe, tribunal koji razmatra osporavanja odluka o oduzimanju nečijeg britanskog državljanstva iz razloga nacionalne bezbednosti, održala je petodnevnu raspravu o njenom slučaju u novembru i odbacila prigovor Šamime u sredu.

Ova odluka je bila veliko olakšanje za zemlje zapadne demokratije kao presedan kako se nositi sa sličnim situacijama, odnosno sa svima onima koji su se priključili Islamskoj državi, a kasnije želele da se vrate u svoju matičnu zemlju.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin