Život

"Ultra-retki" ružičasti dijamant na aukciji, očekuje se cena od 35 miliona dolara

Komentari

Autor: CNN

29/03/2023

-

23:48

"Ultra-retki" ružičasti dijamant na aukciji, očekuje se cena od 35 miliona dolara
"Ultra-retki" ružičasti dijamant na aukciji, očekuje se cena od 35 miliona dolara - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će ružičasti dijamant „boje i sjaja bez premca“ postići cenu od preko 35 miliona dolara kada bude pušten u prodaju u Njujorku, objavila je u sredu aukcijska kuća Sotbi. 

Težak 10,57 karata i nazvan The Eternal Pink, „ultra-redak” dragi kamen će ovog juna otići na javno nadmetanje, četiri godine nakon što ga je južnoafrička firma De Beers otkrila u jednom od svojih rudnika u Bocvani, prenosi CNN. 

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Zvanično klasifikovan „ljubičasto roze“ boje, to je najvredniji dijamant te nijanse koji se ikada pojavio na aukciji, kažu u Sotbiju. Šef aukcijske kuće za nakit za Ameriku Kvig Berning naveo je u saopštenju da se kamen „pridružuje redovima najvažnijih dijamanata u istoriji.“

Cena dijamanata je u velikoj meri određena onim što stručnjaci za gemologiju nazivaju četiri „C“- karat, rez, boja i čistoća.

Za poslednju ocenu, kamen je klasifikovan kao „iznutra besprekoran“, što znači da su sve mrlje vidljive samo pod velikim uvećanjem. Njegova boja je u međuvremenu označena kao „fensi živopisna“, najviši stepen intenzivne boje postignut kod samo četiri ružičasta dijamanta.

Dijamant je kao vrhunsko remek-delo umetnosti, samo mnogo ređi

"Ova boja je najlepša i najkoncentrisanija nijansa ružičaste u dijamantima koju sam ikada video ili je ikada došao na tržište. Ogromno prisustvo i velika retkost Eternal Pink čine ga uporedivim sa vrhunskim remek-delima umetnosti, ali daleko je ređi od Magrita ili Vorhola“, rekao je Berning.

 

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Ružičasti dijamanti su poslednjih godina dobili mnogo na vrednosti. Ovo je delimično posledica pada ponude izazvanog zatvaranjem australijskog rudnika Argile 2020, koji je ranije proizvodio većinu ružičastih dijamanata u svetu. Prema indeksu koji je sastavila brokerska kuća Australian Diamond Portfolio, prosečna cena obojenog kamenja je skočila 30 odsto u samo 12 meseci pre juna 2021.

Eternal Pink je isečen od neobrađenog dijamanta, otkrivenog 2019. godine, koji je sa 23,87 karata težio dvostruko više nego sada. Dijamantskoj firmi Diacore je trebalo šest meseci da transformiše kamen u sadašnji oblik. 

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Manje od tri odsto dijamanata predatih Gemološkom institutu Amerike (GIA) je obojeno, a ružičasti su među najređim, saopštio je Sotbi. Izvršni potpredsednik GIA Tom Mozes nazvao je Eternal Pink „neverovatnim primerkom“, dodajući da mu „prefinjene linije u kombinaciji sa intenzitetom boje donose mesto jednog od najneobičnijih dragulja na svetu"

Kamen će u subotu biti prikazan u Hong Kongu , a zatim će biti izložen u nekoliko gradova, uključujući Dubai, Singapur i Ženevu, pre nego što se uputi u Njujork na prodaju u junu.

Rekord na aukciji za ružičasti dijamant ili polirani dijamant bilo koje boje, trenutno drži kamen od 59,6 karata koji je prodat za 71,2 miliona dolara u Sotbi Hong Kongu 2017.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Ružičasti dijamant kupili su draguljari iz Hong Konga Chov Tai Fook i preimenovan je u „CTF Pink Star“. 

Ružičasti dijamant od 11,15 karata nazvan "Vilijamsonova ružičasta zvezda" u međuvremenu drži rekord za najvišu aukcijsku cenu po karatu, nakon što je prošle godine prodat za 453,2 miliona hongkonških dolara (58 miliona dolara)

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin