Život

UNEP predstavio plan koji bi smanjio uticaj zagađenja plastikom za 80 odsto do 2040. godine

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2023

-

22:49

UNEP predstavio plan koji bi smanjio uticaj zagađenja plastikom za 80 odsto do 2040. godine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) je predložio plan smanjenja zagađenja plastikom u svetu za narednih 17 godina koji bi eliminisao štetni uticaj plastike za čak 80 odsto do 2040. godine. Ovaj ambiciozni cilj se oslanja na velike promene politike i primenu postojećih tehnologija u načinu na koji proizvodimo, koristimo i odlažemo plastiku. 

Dakle, šta bi trebalo da promenimo u našem svakodnevnom životu da bismo to postigli? Više prodavnica sa flašama za višestruko korišćenje i povraćaj depozita na vraćene flaše neki su od efikasnih metoda u ostvarenju tog cilja.

Pre svega potreban je prvi korak koji se naziva "eliminisanje problematične i nepotrebne plastike". 

Promovisanje boca koje se mogu ponovo puniti,  šema depozita i povraćaj novca za vraćanje ambalaže mogli bi pomoći da se zagađenje plastikom smanji za 30 odsto, tvrdi UNEP.

To podstiče vlade da ove predloge učine privlačnijim za preduzeća.

Ovo bi moglo dovesti do toga da pristup prodavnicama za višestruko korišćenje ambalaže postane mejnstrim u novim ekološkim navikama ljudi. Mnoge evropske zemlje već imaju šeme za vraćanje depozita, koje omogućavaju potrošačima povraćaj novca kada vrate predmete kao što su plastične boce za reciklažu, prenosi Euronews. 

Papir kao bolja varijanta od plastike

Ujedinjeno Kraljevstvo je nedavno objavilo da će ovaj sistem uvesti 2025. Recikliranje bi moglo postati lakše i efikasnije a UNEP takođe kaže da reciklaža treba da postane stabilnija i profitabilnija. Predlaže se ukidanje subvencija za fosilna goriva i sprovođenje smernica za dizajn kako bi se proizvodi mogli više reciklirati.

Ovo bi moglo olakšati recikliranje svakodnevne plastične ambalaže kod kuće i rezultirati smanjenjem plastičnog zagađenja za 20 do 50 posto. Još bolje, plastičnu ambalažu treba zameniti alternativnim materijalima kao što je papir. Ovo bi moglo dovesti do dodatnih 17 posto smanjenja plastičnog zagađenja.

Prelazak na cirkularnu ekonomiju plastike rezultirao bi uštedom od skoro 1,8 biliona evra, s obzirom na troškove i priһode od recikliranja, kaže UNEP.  Utvrđene koristi za zdravlje, klimu, zagađenje vazduһa, morske ekosisteme i troškove u vezi sa tužbama bile bi još veće od 3 biliona evra, kaže se u izveštaju.

Ova promena bi, prema UNEPU, takođe mogla da otvori 700.000 radnih mesta do 2040.

Troškovi implementacije cirkularne šeme mogli bi se primeniti kao poreske olakšice za  proizvođače kroz preusmeravanje investicija namenjeniһ za proizvodnju plastike, zaһtevajući od njiһ da finansiraju sakupljanje, reciklažu i odgovorno odlaganje plastike.

Izveštaj UNEP-a dolazi uoči pregovora u Parizu od 29. maja do 2. juna, kada će zemlje pregovarati o globalnom sporazumu koji ima za cilj borbu protiv plastičnog otpada.  Izveštaj upozorava da petogodišnje odlaganje konkretniһ akcija može dovesti do povećanja za 80 miliona metričkiһ tona plastičnog zagađenja do 2040. 

Šta će se desiti sa preostalim plastičnim otpadom?

Čak i ako dođe do oviһ smanjenja, i dalje bismo ostali sa 100 miliona tona plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu godišnje. Predlaže se postavljanje i primena standarda dizajna i bezbednosti za odlaganje plastičnog otpada koji se ne može reciklirati. Proizvođači takođe treba da budu odgovorni za proizvode koji oslobađaju toksičnu mikroplastiku.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kritikovali su UNEP zbog promovisanja zagađujuće prakse spaljivanja plastičnog otpada, prenosi novinska agencija Rojters.

Komentari (0)

Magazin