Život

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu predviđa do 2040. smanjenje globalnog zagađenja plastikom za 80 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

18:13

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu predviđa do 2040. smanjenje globalnog zagađenja plastikom za 80 odsto
Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu predviđa do 2040. smanjenje globalnog zagađenja plastikom za 80 odsto - Copyright Evropska svemirska agencija/P. de Maagt

veličina teksta

Aa Aa

Globalno zagađenje plastikom moglo bi da se smanji za 80 odsto do 2040. godine, pokazuje izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). 

Kako se navodi, potrebne su velike, ali praktične i pristupačne promene, prenosi Gardijan.

Prvi korak je uklanjanje nepotrebne plastike, kao što je prekomerna ambalaža, a pored toga treba povećati ponovnu upotrebu plastike, poput boca koja se ponovo mogu puniti, povećati reciklažu i zameniti plastiku zelenijim alternativama.

Takve promene mogle bi da dovedu do toga da zagađenje plastikom 2040. godine padne na oko 40 miliona tona, umesto da dostigne 227 miliona tona, navode iz Ujedinjenih nacija.

U svetu se trenutno proizvodi 430 miliona tona plastike na godišnjem nivou, od čega su dve trećine proizvodi za jednokratnu upotrebu koji ubrzo postaju otpad.

Prema pojedinim procenama, proizvodnja bi mogla da se utrostruči do 2060. godine ako se bude nastavilo sa aktuelnim trendovima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin