Život

Opasnost koja se tako ne tretira: Plastični pelet, osnovna sirovina industrije plastike, uništava životnu sredinu

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2023

-

22:55

Opasnost koja se tako ne tretira: Plastični pelet, osnovna sirovina industrije plastike, uništava životnu sredinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Granule od plastike, veličine sočiva, osnovna su sirovina industrije plastike. One se tope i koriste kao materijal za izradu najšire moguće lepeze proizvoda za upotrebu širom sveta i u svakodnevnom životu - od kompjutera i automobila, do odeće i flaša za piće.

Poznate pod imenom "nurdles", plastične granule su prvi put primećene tek 1970. godine na plažama, da bi ih danas bilo na svim kontinentima osima Antarktiku. Sada već postoje apeli da se ova vrsta zagađenja shvati mnogo ozbiljnije, jer ih njihova veličina i postojanost, u određenoj životnoj sredini, čine praktično nemogućim za uklanjanje. Plastični peleti izazivaju devastaciju životne sredine. Prema Fondaciji za plastične mase, svake godine 230.000 tona uđe u naše okeane, a samo unutar EU 23 milijarde granula dnevno završi u životnoj sredini.

Nošene olujama dospevaju u reke i vodene puteve, i na kraju stižu do naših okeana, a zatim se vetrom i okeanskim strujama distribuiraju u svaki kutak naše planete, a onda ih je zbog njihove veličine  praktično nemoguće očistiti.

Nagoveštaj ekološke katastrofe - izlivanje više od 11.000 tona plastike u čiste vode Šri Lanke

Nurdles uništavaju životnu sredinu i morski život, ali, uprkos tome što su jedan od najvećih izvora zagađenja u našim okeanima, često se zanemaruju.  Zagađenje plastikom je društvena i ekološka tragedija . Jedan takav incident dogodio se 2021. godine u netaknutim vodama na obali Šri Lanke. Teretni brod Ks-Press Pearl se zapalio dok je prevozio 350 tona teškog goriva, izlivši skoro 1.700 tona nurdlesa i 9.700 tona druge plastike i toksičnih zagađivača.

Pelet koji se tada naneo duž stotina milja morske obale, akumulirao se na plažama u plastične dine visoke dva metra i to je najgora morska i uopšte najveća ekološka katastrofa koja uključuje plastiku koju je svet video.

Svet mora da nađe načina da se dogovori oko ovog problema, jer zagađenje koje je usledilo izazvalo je ogroman ekonomski, društveni i ekološki udarac. Više od 20.000 ribara ne može da peca u ovoj oblasti, gubi pristup sredstvima za život, a morska staništa su sada uništena. 

„Još uvek postoje velike količine plastične mrlje i spaljene mikroplastike skrivene u vodi i pesku, posebno duž obale između Kolomba i Negomba“, kaže Hemanta Vitanedž, izvršna direktorka Centra za ekološku pravdu Šri Lanke, prenosi Euronews.

Ribe i ptice granule smatraju ribljim jajima pa se guše ili umiru od gladi

One se polako razgrađuju, tako da će postojati u narednih 500 do 1.000 godina. Oni neće uticati samo na morski život i zdravlje ljudi, već i na turizam i sredstva za život u godinama koje dolaze.  Zagađenje plastikom je pretnja i morskom životu i ljudima. Morske ptice i ribe često plastične granule pogrešno smatraju ribljim jajima, što uzrokuje pomor i gladovanje ovih vrsta. 

Visoke koncentracije zagađivača životne sredine koje apsorbuju, pored hemikalija koje se koriste tokom njihove proizvodnje, takođe pronalaze put do morskih bića. Ne samo da se ove štetne materije zatim nakupljaju u lancu ishrane, već mogu ući i u naše telo, preko ribe i morskih plodova koje jedemo, izazivajući razne probleme.

2020. godine prvi put je pronađena mikroplastika u ljudskim organima i bebama, čak i u ljudskoj krvi. U 'Velikom lovu na "Nurdles' samo dva volontera sakupila su preko 1.000 granula za samo dva sata iz jednog zaliva u Španiji.

„Preko 900 ljudi je učestvovalo u lovu na plastični pelet 2021. na plažama i vodenim putevima širom sveta. Potraga za granulama ne samo da nam daje podatke o zagađenju, već takođe pokazuje da je ljudima stalo do ovog tekućeg problema plastike i da žele da vide više akcija za njegovo rešavanje, od industrije i vlada.  Potrebno je više akcija za smanjenje zagađenja plastikom", kaže Heder Mekfarlejn, menadžerka projekta u Fidri. . 

 U 2023. godini se nastavlja kampanja da se plastični pelet klasifikuje kao opasan materijal.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin