Život

Žena poginulog pilota podmornice u srodstvu sa žrtvama brodoloma Titanika ovekovečenim u istoimenom filmu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

23/06/2023

-

17:55

Žena poginulog pilota podmornice u srodstvu sa žrtvama brodoloma Titanika ovekovečenim u istoimenom filmu
Žena poginulog pilota podmornice u srodstvu sa žrtvama brodoloma Titanika ovekovečenim u istoimenom filmu - Copyright Tanjug AP/OceanGate Expeditions via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vendi Raš, supruga pilota nastradalog u tragičnoj imploziji podmornice koja se spuštala do olupine "Titanika" na dnu Atlantskog okeana, potomak je para koji je život izgubio u potonuću tog čuvenog kruzera 1912. godine. 

Raš je prapraunuka magnata Isidora Štrausa i njegove supruge Ide, koji su bili među više od 1.500 žrtava najčuvenijeg brodoloma u istoriji, pokazuju arhivi "New York Times". Vendi, devojački Holings Vejl, inače je direktorka komunikacija i član ekspedicionog tima "OceanGate", dok je njen suprug Stokton Raš bio izvršni direktor te kompanije, koja je organizovala avanturu okončanu tragedijom.

Ko su bili Isidor i Ida Štraus

Isidor i Ida Štraus bili su bračni par Amerikanaca, poreklom iz Nemačke, koji su se kobnog 15. aprila 1912. godine prvom klasom Titanika vraćali kući iz posete domovini. Isidor i njegov brat Nejtan bavili su se prodajom skupocenog posuđa u robnoj kući "RH Macy" i odlično poslovali, pa su supružnici, koji su za svoja putovanja do Evrope obično birali nemačke prevoznike, odlučili  da sebi priušte luksuz putovanja najnovijim kruzerom.

profimedia

 

Na brodu su bili sa svojom služavkom Elen, a kada je postalo jasno da će Titanik potonuti, iako su imali obezbeđena mesta u čamcima za spasavanje, odlučili su da ih prepuste mlađima. 

Njihov praunuk Pol A. Kurcman, ispričao je za američki "Today" više o onome što su o Štrausovima rekli preživeli putnici.

"Moja prabaka Ida ušla je u čamac za spasavanje, očekujući da će joj se muž pridružiti. Pošto nije pošao za njom, bila je vrlo zabrinuta, a oficir zadužen za taj čamac rekao je: 'Pa, gospodine Štraus, stariji ste čovek, a mi svi znamo ko ste vi. Naravno da možete da uđete u čamac sa svojom ženom'. Ali je moj pradeda rekao: 'Sve dok ne vidim da je svaka žena i svako dete sa ovog broda u čamcu za spasavanje, ja se neću ukrcati'", ispričao je Kurcman.

Kada je to čula, Ida je i sama izašla iz čamca i ostala sa Isidorom, a taj trenutak je bio ovekovečen i u prvoj verziji filma "Titanik", s tim što je izbrisan u konačnoj verziji.

Ida je takođe dala svoju bundu sluškinji koja se ukrcala u čamac za spasavanje, koja je uspela da preživi. Nakon što je došla u Njujork, bundu je odnela najstarijoj ćerki Štrausovih Sari, inače baki Pola Kurcmana.

Spasilački brodovi pronašli su Isidorovo telo, ali njegova supruga nikada nije pronađena.

U filmu "Titanik", Štrausove su igrali Lu Palter i Elsa Rejven, a Kameron je iskoristio svoju umetničku slobodu da njihov kraj predstavi nešto drugačije. U tom ostvarenju, Isidor i Ida kraj su dočekali zagrljeni u svojoj kabini.

U njihovu čast podignut je spomenik na uglu Brodvej i Vest End Avenije na Menhetnu koji je delo Avgusta Lukmana, a jedna njujorška osnovna škola dobila je ime po ovom paru.

Atlantski okean odneo još pet žrtava na istom mestu

Više od 111 godina od potonuća "Titanika", Atlantski okean je u istoj oblasti uzeo još pet života - biznismena i avanturiste Hamiša Hardinga, koji je držao tri Ginisova svetska rekorda, uključujući najduže ronjenje na brodu sa posadom, oca i sina Šahzada i Sulemana Davuda, članove jedne od najistaknutijih pakistanskih porodica, stručnjaka za Titanik Pola Anrija Nargola i aeronautičkog inženjera i izvršnog direktora kompanije OceanGate Stoktona Raša, muža potomkinje Isidora i Ide Štraus. 

profimedia

Stokton Raš

Njihova podmornica Titan je u nedelju uveče, na oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, izgubila kontakt sa brodom, nakon čega je započeta međunarodna spasilačka akcija. Spasioci su se borili protiv vremena, jer se strahovalo da bi zalihe kiseonika mogle da nestanu u roku od 96 sati.

Međutim, plovilo na daljinsko upravljanje otkrilo je u četvrtak ujutru polje krhotina što sugeriše da je podmornica doživela katastrofalnu imploziju, kao i da nema preživelih. Potraga za telima poginulih se nastavlja.

"Ovi ljudi su bili pravi istraživači koji su delili poseban duh avanturizma i duboku strast prema istraživanju i zaštiti svetskih okeana. Naša srca su uz ovih pet duša i svakog člana njihovih porodica u ovom tragičnom periodu. Tugujemo zbog gubitka života i radosti koju su doneli svima koje su poznavali", navodi se u saopštenju kompanije OpenGate povodom tragedije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin