Fokus

Džejms Kameron: Sličnost olupine Titanika sa podmornicom neverovatna

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

23:52

Džejms Kameron: Sličnost olupine Titanika sa podmornicom neverovatna
Džejms Kameron: Sličnost olupine Titanika sa podmornicom neverovatna - Copyright Tanjug/AP/Javier Corbalan

veličina teksta

Aa Aa

Američki reditelj Džejms Kameron, koji je režirao film Titanik, izjavio je danas da je šokiran sličnošću broda koji je potonuo 1912. nakon sudara sa santom leda i tragedijom podmornice "Titan", čija su ostaci otkriveni danas u blizini olupine.

"Iznenađen sam sličnošću same katastrofe Titanika, gde je kapetan više puta upozoren na santu leda ispred sebe, a ipak je jurio punom brzinom u ledeno polje, što je rezultiralo smrću mnogih ljudi, sa vrlo sličnom tragedijom kada upozorenja nisu obavljena baš na ovom istom mestu", rekao je on za ABC news.

Kameron je naglasio da bezbednosna i inženjerska pitanja treba uzeti u obzir kao prioritet kada se roni duboko, kao i da je bezbednost zlatni standard. 

Režiser koji je sam istraživao mesto olupine, ocenio je da je implozija "prilično nadrealna" i naveo da je jedan od poginulih putnika, Pol-Anri Nargole, bio njegov prijatelj.

"Da je on tragično umro na ovaj način, za mene je skoro nepojmljivo", rekao je Kameron za ABC News.

Ranije je američka obalska straža potvrdila otkriće olupine nestale podmornice "Titan" i obavestila rodbinu posade koja je stradala u "katastrofalnoj” imploziji. Prema rečima predstavnika službe, uređaj za daljinsko upravljanje pronašao je repni deo "Titana" na dnu okeana više od 450 metara od potonulog Titanika.

Kontraadministrator Obalske straže Džon Mauger rekao je da je prerano reći kada se implozija dogodila.

"Američka Obalska straža je imala sonarne bove u vodi 72 sata. Od kada su bili na mestu potrage, nisu otkrili 'nikakve katastrofalne događaje'", dodao je on.

Rekao je i da će plovila na daljinsko upravljanje nastaviti da rade na mestu olupine radi prikupljanja dodatnih podataka, a vreme nastavka operacije nije određeno. Učesnici operacije potrage, međutim, priznaju da je zbog dubine na kojoj se olupina nalazi i složenosti rada na njoj verovatnoća pronalaska ostataka mrtvih mala.

Podmornica "Titan" nestala je u nedelju dok se spuštala do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara. Komunikacija sa podmornicom u kojoj je bilo pet ljudi, nestala je manje od dva sata nakon što je potonuo. 

Kompanija OceanGate organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet